Crea la teva pròpia llum amb un programari al núvol

La spin-off de la UB Kumux dissenya una solució amb intel·ligència artificial per millorar la salut

Categories:

Redacció

Kumux permet augmentar les hores de llum en el dia a dia de les persones per millorar la salut
Kumux permet augmentar les hores de llum en el dia a dia de les persones per millorar la salut | Cedida

La spin-off de la de la Universitat de Barcelona (UB) Kumux ha llançat al mercat un programari 2.0 de simulació espectral basat en algoritmes patentats que permet crear llum diferencial beneficiosa per a la salut de les persones i de les plantes. La companyia comercialitza tecnologia d’intel·ligència artificial desenvolupada durant quatre anys a la Facultat de Física.

L’algoritme és el resultat de la col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i permet aportar una solució diferent en forma de software, ja que al mercat es troben solucions de hardware. La tecnologia de Kumux és compatible amb diferents sistemes i està dissenyada perquè pugui integrar-se en qualsevol lluminària o plataforma de control.

Un suport multisectorial

De la mateixa manera que una alimentació saludable o l’esport ajuden a millorar la salut, la proposta de Kumux segueix la mateixa línia. “No seguir una bona dieta de llum afecta la nostra rutina i el nostre estat d’ànim, ja que el cervell utilitza la informació de la llum per omplir-nos d’energia o per relaxar-nos. Nosaltres podem dotar la llum artificial dels beneficis de la llum natural”, explica el CEO de la spin-off, Javier Iglesias.

"No seguir una bona dieta de llum afecta l'estat d’ànim, ja que el cervell utilitza la informació de la llum per omplir-nos d’energia o per relaxar-nos"

Per aquest motiu, entre els clients nacionals i internacionals que té la companyia, destaca el sector mèdic. “A través d’una il·luminació biodinàmica és possible reduir l’estada d’un pacient en un hospital i millorar també el seu descans i la seva recuperació”, explica Iglesias.

Les empreses de retail són altre client important, ja que el software permet, entre altres coses, generar emocions a través d’un control colorimètric dels llums durant les diferents temporades de moda que milloren l’experiència del consumidor a la botiga.

La innovació en el sector de les lluminàries duta a terme per Kumux ha portat la spin-off a ser una de les empreses seleccionades per formar part del programa SHAPE Pilot (SME HPC Adoption Programme in Europe), un programa de suport a empreses que volen estudiar possibilitats de negoci dins el camp de la supercomputació.