La 18a Festibity premia l’experta en ‘smart cities’ Marta Continente
L’última edició de la fira organitzada per FIB i FIB Alumni reflexiona sobre l’impacte de la tecnologia en la societat
Categories:
La 18a edició del Festibity ha reconegut amb la Menció Honorífica l’experta en smart cities Marta Continente. Apassionada d’Internet, la innovació i la creativitat, va ser responsable d’iniciatives pioneres per millorar l’administració electrònica. La Internet administrativa orientada al ciutadà no s’entendria a Catalunya sense la seva contribució, han destacat la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC i FIB Alumni, organitzadors de la trobada. Any rere any es premia la tasca de les persones i empreses que s’han distingit en l’àmbit de les tecnologies de la informació, defensant uns valors i maneres de fer en sintonia amb els objectius del centre universitari.
La plataforma d’Expert.ia ha rebut la Menció Iniciativa TIC per la creació d’una eina d’intel·ligència artificial que recopila coneixements i dades rellevants per automatitzar els processos de negoci i facilitar la presa de decisions amb un sistema de comprensió similar al dels humans. El projecte escollit en la Menció Solidària ha estat T-Mercabarna Solidària de T-Systems i Mercabarna, un marketplace digital que es va desenvolupar en menys de 24 hores en els moments més crítics de la pandèmia per tal d’aportar aliments a les persones que més ho necessitaven.
Enguany també s’ha reconegut els exdegans Antoni Olivé i Antoni Giró amb dues mencions FIB, així com Amalfi Analytics amb la Menció Fibemprenedors per la iniciativa que treballa per ajudar a fer els sistemes de salut més eficients, sostenibles i equitatius. Vol canviar, usant les dades que els sistemes ja tenen, la manera com es gestionen els recursos sanitaris, que sempre són insuficients, millorant al mateix temps l'atenció que reben els pacients.
Un futur protagonitzat per les TIC
Després d’un any de pausa a causa de la pandèmia, Festibity ha reunit més de 350 persones a una edició que ha tingut com a lema nextREALITY i que s’ha centrat a reflexionar sobre el paper i l’impacte de la tecnologia.
L’acte ha comptat amb una ponència de Neil Harbisson, primer cíborg de la història després de vèncer l’acromatòpsia -malaltia que només et permet veure el blanc, el negre i el gris- gràcies a una antena que forma part del seu cos, cocreada per ell mateix, i que li permet "escoltar els colors". Amb 21 anys va ser la primera persona del món reconeguda com a cíborg i el 2010 va crear la Cyborg Foundation, una plataforma internacional per ajudar els humans a convertir-se en cíborgs. Harbisson també és un músic que s’expressa artísticament a partir d’un nou sentit creat per la unió permanent entre el seu cervell i la cibernètica.
Els beneficis de Festibity es reinverteixen en la comunitat d’estudiants i exalumnes per organitzar activitats (seminaris, trobades TIC, formació), així com també per mantenir una xarxa de networking i una borsa de treball.