L’Observatori Epidemiològic usarà la intel·ligència artificial per preveure epidèmies

L’organisme preveu posar en marxa a mitjans de 2021 la primera eina

Categories:

ACN

La iniciativa espera generar a mitjans de 2021 una eina de suport als professionals
La iniciativa espera generar a mitjans de 2021 una eina de suport als professionals | ACN

Neix l'Observatori Epidemiològic, un projecte que espera millorar la prevenció d'epidèmies gràcies a l’ús de les tecnologies big data i intel·ligència artificial. Amb un pressupost de 600.000 euros, el 50% dels quals ha aportat la Generalitat, la iniciativa espera generar a mitjans de 2021 una eina de suport en la presa de decisions basada en models epidemiològics per preveure futures epidèmies.

El projecte ha aconseguit unir actors tecnològics com Eurecat, el Cidai, el Barcelona Super Computing Centre o la Mobile World Capital; institucions mèdiques i de salut com l'Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Lluita contra la Sida; i centres educatius com la Universitat de Girona o la Rovira i Virgili.

Un projecte “de futur”

Fins a finals d'any s'exploraran dades sanitàries, ambientals, de telefonia mòbil o censals recollides en dos períodes diferents, entre octubre de 2018 i maig de 2019 i el mateix període de l'any següent, cosa que permetrà comparar i predir "patrons d'evolució" i crear un model més precís de previsió, ha dit Marc Torrent, director del Centre per a la Innovació en Tecnologia de Dades i Intel·ligència Artificial (CIDAI), que s'encarregarà de la coordinació tecnològica del projecte.

En una segona fase, es crearà una eina que automatitzi tot el coneixement processat en indicadors per mitigar les epidèmies fent ús de tecnologies d'intel·ligència artificial com el machine learning. En aquest punt, s'estudiarà incloure dades diferents com mostres d'aigües residuals, dades econòmiques o fins i tot extretes de les xarxes socials. El doctor Oriol Mitjà, metge investigador de la Fundació Lluita contra la Sida, ha dit que aquest projecte s'ha d'entendre com "una aposta de futur".

Per la seva banda, Eduard Martín, CIO i responsable de 5G a la Mobile World Capital (MWC) ha deixat clar que no es tracta d'una "eina de traçabilitat" sinó que permetrà "analitzar estats d'un procés epidemiològic" per millorar la capacitat de decisió de l'administració i de la societat.

El projecte està dirigit principalment a professionals del sistema sanitari però també tindrà usos en l'àmbit de la mobilitat o l'educació.