Europa finançarà amb 17 MEUR els projectes d’innovació tecnològica de dues empreses catalanes

Les ‘start-ups’ participaran en la primera edició de l’Acceleradora del Consell Europeu d’Innovació, que repartirà fins a 363 MEUR entre les 65 propostes seleccionades

Categories:

Redacció

L'aplicació desenvolupada per Followhealth utilitza els 'wearables' i els sensors dels mòbils per monitorar als pacients i generar informes automatitzats
L'aplicació desenvolupada per Followhealth utilitza els 'wearables' i els sensors dels mòbils per monitorar als pacients i generar informes automatitzats | Ketut Subiyanto (Pexels)

Les empreses catalanes Followhealth i Roka Furadada, ambdues amb seu a Barcelona, han estat seleccionades per la Comissió Europea per participar en la primera edició de l'Acceleradora del Consell Europeu d'Innovació (CEI), un programa que repartirà fins a 363 milions d’euros entre les 65 propostes de 16 països diferents. Les dues companyies rebran un finançament mixt, format per subvencions directes i inversions en capital social, que podran arribar fins als 17 milions d’euros per desenvolupar els seus projectes d’innovació en tecnologies de lasalut.

Followhealth és una start-up barcelonina, integrada dins del Clúster de Salut Mental de Catalunya, que ha desenvolupat HumanITcare, una plataforma que utilitza la intel·ligència artificial per millorar l’atenció sanitària dels pacients des de la seva llar. L’aplicació està especialment dissenyada per tractar trastorns de salut mental, com l’ansietat, la depressió o l’alcoholisme, i aprofita l’ús de wearables i dels sensors dels mòbils per recaptar dades del pacient. Aquesta informació inclou estadístiques com la freqüència cardíaca, el moviment o la son, que l’aplicació analitza automàticament a través d’algoritmes basats en machine learning i utilitza per crear informes remots que són enviats als responsables mèdics.

Per la seva banda, Roka Furadada va néixer el 2019 a la capital catalana amb la intenció de crear un filtre que reduís l’impacte que la radiació solar té en el càncer de pell i altres malalties. Els actuals protectors solars no tenen suficient potència per defensar la pell de les persones davant les diferents radiacions de raigs ultraviolats, i a més a més estan fabricats amb components que són nocius per als humans i per al medi ambient, especialment pel que fa als coralls i a determinades espècies d’animals que viuen al mar. És per això que l’empresa ha creat tres tipus de “filtres intel·ligents”, basats en diferents sistemes de protecció, per adaptar-se a les necessitats humanes i reduir en “més d’un 99%” l’impacte del producte en l’ecosistema marí.