La UPC col·labora en una app per conèixer l’ocupació dels autobusos de Barcelona

L’eina permet equilibrar l’afluència d’usuaris entre línies i reduir les aglomeracions

Categories:

Redacció

La UPC col·labora en una app per conèixer l’ocupació dels autobusos de Barcelona
La UPC col·labora en una app per conèixer l’ocupació dels autobusos de Barcelona | Autocord

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) participa en el desenvolupament d’un sistema que permet als usuaris de la xarxa pública d’autobusos saber l’ocupació dels vehicles i evitar les aglomeracions a la demarcació de Barcelona. A través del laboratori d’innovacó i recerca de la Facultat d’Informàtica, l’inLab FIB, col·laboren amb coneixements i personal qualificat en la creació d’una aplicació que faciliti l’ús del transport.

El projecte està impulsat per l’empresa tecnològica Geoactio i compta amb el suport de l’operador de línies urbanes i interurbanes de l’àrea metropolitana de Barcelona Autocorb. Mitjançant l’app d’aqust segon, es pot conèixer les ocupacions estimades dels busos de cadascuna de les rutes al llarg del dia. L’objectiu és que els usuaris escullin les expedicions més buides per equilibrar l’oferta i la demanda del servei, i minimitzar les aglomeracions.

Les estimacions d’ocupacions es basen en un algoritme de predicció que han desenvolupat els investigadors de l’inLab FIB de la UPC utilitzant eines de machine learning i xarxes neuronals, a partir de dades de fonts heterogènies (comptatge, calendari, càmeres als busos, etc.). L’algoritme permetrà realitzar estimacions acurades dins d’un entorn canviant.

La covid-19 accelera la digitalització

Els usuaris poden descarregar l’app d’Autocorb, amb aquesta nova funcionalitat ja integrada, des de Play Store i des d'App Store. La nova eina s'ha posat en funcionament a l'empresa operadora Autocorb, que opera línies urbanes i interurbanes a l'àrea metropolitana de Barcelona.

La implementació del mòdul de predicció d’ocupacions s’estava treballant des de fa mesos, però la crisi sanitària per la covid-19 ha precipitat la seva entrada en funcionament amb una primera versió beta.