Espanya és el 18è país amb millor qualitat de vida digital del món

L’Estat espanyol és el quart en matèria de seguretat electrònica, però cau fins a la 50a posició en assequibilitat d’internet

Categories:

Redacció

L'estudi de Surfshark remarca el lideratge europeu en la qualitat de vida digital, amb Dinamarca i Finlàndia dins del top 3 mundial
L'estudi de Surfshark remarca el lideratge europeu en la qualitat de vida digital, amb Dinamarca i Finlàndia dins del top 3 mundial | Canva Studio (Pexels)

L’Estat espanyol és el divuitè país del món en qualitat de vida digital i el dotzè a escala europea, d’acord amb el 2021 Digital Quality of Life Index elaborat per l’empresa de ciberseguretat Surfshark. Amb aquestes dades, Espanya es manté en la mateixa posició aconseguida en l’índex de l’any anterior, i una vegada més destaca per ser el quart país amb millor seguretat electrònica del món, només per darrere de Grècia, la República Txeca i Estònia. Per contra, l’Estat espanyol és el cinquantè en termes d’assequibilitat d’internet, i és que segons els càlculs de Surfshark, els espanyols han de treballar nou vegades més que els britànics per permetre’s l’internet mòbil més barat del mercat.

L’informe de la firma experta en seguretat digital analitza cinc pilars bàsics relacionats amb els equipaments digitals a través de 14 indicadors a través d’informació oberta extreta de les Nacions Unides, el Banc Mundial i Freedom House, entre altres fonts. Pel que respecta als altres tres pilars, l’Estat espanyol és 19è en matèria de govern electrònic, 23r en infraestructura electrònica i 21r en qualitat d’internet. Aquesta darrera característica és la que més ha millorat el 2021, amb un augment del 67% de la velocitat de l’internet mòbil des de l’inici de la pandèmia.

Europa lidera el rànquing

Europa és el continent amb més països al top 10
Europa és el continent amb més països al top 10

D’entre els 10 països millor valorats per l’índex de Surfshark, sis són estats europeus, amb Dinamarca al capdavant de tots. L’estat escandinau manté el lideratge de l’any anterior i és el país millor valorat en assequibilitat d’internet i infraestructura electrònica, tot i que en matèria de seguretat cau fins a la 12a posició. Corea del Sud ocupa la segona posició i la primera en qualitat d’internet, mentre que Finlàndia, tot i no liderar cap de les cinc categories, s’endú el bronze al rànquing global. Els Estats Units, cinquens a la classificació mundial, són el país millor valorat en govern electrònic, mentre que Grècia, 38a a escala internacional, és la primera en seguretat digital.

Més enllà de les classificacions per països, una de les conclusions més rellevants que extreu l’estudi de Surfshark és que la banda ampla s’ha encarit a escala mundial durant el 2021. Segons indica l’índex, la població ha de treballar un 11% més (25 minuts) que el 2020 per poder. D’altra banda, l’accés a l’internet mòbil és enguany més barat, atès que requereix un 29% (28 minuts) menys de treball.