Revolució a la pàgina de resultats de Google

El motor de cerca canvia el sistema de mostra dels títols dels llocs web i obliga els administradors a verificar optimitzar les pàgines si no volen perdre usuaris

Categories:

Gemma Fontané

Google canvia l'algoritme de SEO
Google canvia l'algoritme de SEO | CC0

Si hi ha una cosa que dins el món SEO i de Google hem anat aprenent al llarg dels anys, això és que els canvis del seu algoritme són constants. El resultat és un ball de posicions dels webs al seu índex de resultats, i aquests canvis poden provocar que les pàgines més ben optimitzades segons les seves directrius apareguin en millors posicions quan algú busqui un terme en concret.

Durant aquest estiu els canvis d’algoritme no han parat, com és el cas de les Core Web Vitals, unes mètriques que ajuden a conèixer diferents aspectes relacionats amb l'experiència de l'usuari (UX). Tanmateix, ja fa un any que Google ve avisant que hi hauria aquest canvi. La companyia ha donat el toc d’alerta, a diferència del nou canvi d’algoritme implementat aquest mes de setembre que ha agafat a tots els experts per sorpresa. De cop i volta, les title tags, els títols que definíem per defecte perquè es mostressin a la pàgina de resultats del cercador, s’estan reemplaçant. A partir d’ara, el motor agafarà de forma automàtica els títols principals de les pàgines o similars.

Què significa que Google estigui reescrivint les ‘title tags’?

Anteriorment, l’usuari era el que definia quin títol volia mostrar quan una persona buscava el seu producte o servei en el buscador, com és el cas per exemple de la web de denadal.cat, que tenia l’opció de definir el que es mostrava quan alguna persona clicava a la seva pàgina de comprar tions de Nadal: “Comprar Tió de Nadal | Comprar Caga Tio | denadal.cat”.

Tanmateix, tal com indica Google, aquesta opció de personalitzar la meta-etiqueta provocava que alguns webs ho usessin de forma no òptima, que no descriu de forma correcta el contingut de la pàgina. Després, quan l’usuari entrava a l’interior de la pàgina, potser no hi havia títol principal, o bé estava obsolet o tenia poca informació… Així han decidit començar a generar aquest nou sistema de substitució de les title tags i per agafar títols de les pàgines i mostrar-los als resultats de l’índex de cerca.

Seria l’exemple del títol “Comprar arbres de Nadal Naturals”, que es mostra a la cerca, tal com apareix a la seva pàgina d’arbres de Nadal, com a títol principal (H1).

Com ha afectat a les pàgines web?

Mentre que a dia d’avui aquest canvi d’algoritme no es veu reflectit encara a totes les pàgines web, sí que és cert que es comença a veure cada cop més. Els llocs que ja tenen un títol enfocat al contingut i l’usuari, el canvi ha estat natural i no ha altres. En canvi, en altres pàgines com la d’Amazon, la substitució de l’algoritme els portarà més feina. El fet de no tenir títols principals per pàgina, fa que Google mostri resultats una mica confusos per als usuaris.

Per tant, és recomanable revisar els títols de les diferents pàgines del lloc web per tenir la seguretat que hi haurà una frase prou descriptiva i atractiva per captar l’usuari a l’índex de cerca de Google.