MoCoTo, l’app que personalitza les lents de contacte

Un grup d’investigadors de la UOC dissenya un topògraf que permet captar la curvatura de la còrnia i dissenyar un producte adaptat a cada ull

Redacció

MoCoTo adapta el telèfon mòbil per dissenyar lents de contacte personalitzades
MoCoTo adapta el telèfon mòbil per dissenyar lents de contacte personalitzades | Adrian Gordon / Unsplash

Si cada ull és diferent, per lògica, les lents de contacte s'haurien de fer a mida. No obstant això, a la pràctica no acostuma a ser així, fet que provoca que els usuaris les abandonin. Segons un estudi publicat en la revista Contact Lens Spectrum, una de cada quatre lents de contacte toves estàndard no pot proporcionar una adaptació òptima només a partir del diàmetre de la còrnia. Ho confirma David Merino, creador de MoCoTo, qui assenyala que el 25% de les persones que en duen deixen d’emprar-les per molèsties caudades perquè “no se n'ha fet una adaptació adequada". Per tal d’adequar-se a cada ull, les lents haurien de tenir en compte la curvatura de la còrnia.

La start-up, finalista a la novena edició de l’SpinUOC, ha dissenyat una tecnologia basada en l’ús d’un topògraf integrat al mòbil. Consta d'un accessori, semblant a l'objectiu d'una càmera, que s'adapta al telèfon i serveix per il·luminar l'ull. Mitjançant una aplicació, fa una foto del reflex de la llum a la còrnia i en calcula la forma. "Així l'òptic pot personalitzar les lents de contacte del client i oferir un producte de més qualitat", Merino, "només algunes òptiques tenen un equip per personalitzar les lents de contacte. La idea és que aquest topògraf integrat al mòbil arribi a totes les òptiques amb un preu més assequible, per sota de mil euros".

El topògraf s’adapta al telèfon per il·luminar l’ull, calcular la forma de la còrnia i dissenyar lents personalitzades

En el desenvolupament de MoCoTo també hi han col·laborat Marta Massip, investigadora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, i Miguel Merino, mentor del projecte i membre de l'equip de Cottet.

Diagnòstic de malalties

El topògraf corneal pot detectar malalties de la còrnia i fer el seguiment de lesions en aquest teixit. "Es fa servir principalment per diagnosticar el queratocon, una malaltia amb força prevalença que afecta l'estructura interna de la còrnia i en provoca la deformació, cosa que té conseqüències per a la visió. Durant l'última dècada ha sorgit un tractament que permet parar l'avanç d'aquesta malaltia", explica David Merino. 

Tot i que el producte s'adreça a professionals de les òptiques, segons explica l'investigador, també han previst explorar altres vies d'ús en el futur, com ara la possibilitat que els pacients el puguin emprar per fer el seguiment de malalties que els hagin diagnosticat prèviament. A més, com que es tracta d'un equip portàtil, MoCoTo es pot traslladar a zones remotes i arribar a persones amb problemes de mobilitat.

Etiquetes