El Govern es compromet amb la compra responsable de productes electrònics

L’Executiu tanca un conveni amb Electronic Watch per impulsar l’adquisició pública de material tecnològic amb criteris ètics

Redacció

El Govern de la Generalitat impulsa la compra pública de material tecnològic socialment responsable
El Govern de la Generalitat impulsa la compra pública de material tecnològic socialment responsable | CC0

El Govern de Catalunya ha signat aquesta setmana un conveni amb Electronics Watch (EW), una entitat internacional sense ànim de lucre que vetlla per assegurar la compra èticament responsable de productes electrònics. Amb aquest acord, l’Executiu es compromet a impulsar una compra pública amb sota els criteris de responsabilitat social, sostenbilitat i innovació, així com a augmentar la transparència en les cadenes de subministrament dels productes adquirits.

Catalunya es posiciona així per exercir un lideratge visible en l’àmbit de la contractació pública socialment responsable. El Govern també es compromet a incorporar les condicions contractuals establertes per aquesta entitat internacional en els contractes de l’àmbit de les TIC.

Electronics Watch posa en contacte compradors del sector públic i organitzacions de la societat civil de les regions productores d’electrònica amb persones expertes en drets humans i cadenes de subministrament globals. D’aquesta manera, assegura que totes les persones que formen part de la cadena de subministrament de productes electrònics tinguin garantides unes condicions laborals dignes i segures.

Un conveni alineat amb l’Agenda 2030

En un comunicat, la Generalitat ha assenyalat la contració pública socialment responsable com una “qüestió de coherència de polítiques per al desenvolupament” per evitar que hi hagi contradiccions entre el treball “per la millora de les condicions de vida dels països empobrits” i una adquisició de materials que “vulnerin els drets humans o tinguin impactes ambientals negatius”. Per això ha recordat que els Objectius de Desenvolupament Sostenible inclouen la promoció d’aquestes pràctiques i que l’Agenda 2030 de les Nacions Unides fa palesa la interdependència i corresponsabilitat en els problemes i les solucions globals.

El 2017 el Govern va aprovar el Codi per a una contractació pública socialment responsable en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic que en depèn. Una mesura que culminava una tasca que ja va començar el 2012 amb la col·laboració amb diverses administracions i organitzacions de justícia global mitjançant el Grup de Compra Pública Socialment Responsable.