Windows 11 permetrà reproduir aplicacions d’Android

La nova versió del sistema operatiu de Microsoft arribarà aquest 2021 i serà gratuït per als propietaris de Windows 10

Categories:

Redacció

La nova versió de Windows arribarà de forma gratuïta en la segona meitat de 2021
La nova versió de Windows arribarà de forma gratuïta en la segona meitat de 2021 | Cedida

Windows 11 és el nom oficial de la nova versió del sistema operatiu de Microsoft, el programari que opera en el 93% dels ordinadors, d’acord amb IDC. L’actualització arribarà durant la segona meitat de 2021 i serà gratuïta per a tots els usuaris que comptin amb la versió més actual de Windows 10. Entre les principals novetats de la nova edició destaquen la possibilitat d’executar aplicacions d’Android, la integració nativa de Microsoft Team i Xbox i el redisseny visual de la interfície.

Els canvis estètics són probablement els que més impactin als usuaris en un primer moment. La barra d’eines, alineada tradicionalment a l’esquerra, se situarà per defecte al centre inferior de la pantalla, de manera similar als sistemes Mac, tot i que es podrà reubicar fàcilment. Les icones del sistema també s’han renovat, i entre tots destaca especialment el logotip de Windows, que perd la perspectiva inclinada. Des del seu botó seguirem accedint al menú d’inici, que abandona el disseny modular introduït a Windows 8 i aposta per una distribució més simple, amb un espai dedicat a les aplicacions més recents i un altre als arxius i documents. Així mateix, la finestra se separa de la barra d’eines i serà un menú flotant amb les cantonades arrodonides.

Separació modular de la pantalla

Una altra de les grans apostes de Windows 11 és l’anomenat Snap Layouts, un sistema que permet recol·locar les finestres de manera més còmoda per tota la pantalla. El nou sistema operatiu potencia la separació de l’espai en diferents mòduls, sigui en meitats, terços, quarts o altres distribucions. Unes configuracions que podran ser desades com a Snap Groups, per tal de facilitar l’accés a una distribució determinada de manera ràpida.

La separació de la pantalla en diversos mòduls és una de les aplicacions més pràctiques del nou sistema
La separació de la pantalla en diversos mòduls és una de les aplicacions més pràctiques del nou sistema

Windows 11 també permetrà l’execució de manera nativa de les aplicacions per a sistemes d’Android, que es podran reproduir en una interfície vertical que simularà un telèfon mòbil, o bé en pantalla completa. Aquestes apps es trobaran disponibles a la botiga virtual de Microsoft, que també serà redissenyada i incorporarà un canvi especialment important per als creadors: la possibilitat d’integrar passarel·les de pagament pròpies i independents a la de Microsoft. L’empresa ha anunciat també que el 100% de les compres dels usuaris dels ingressos aniran als desenvolupadors.

Teams i videojocs de partida

La integració nativa d’aplicacions de Microsoft és una altra de les implementacions del nou sistema. Per una banda, Microsoft Teams, que es convertirà en l’eina per defecte per a videotrucades de Windows 11, apartant Skype i altres aplicacions de tercers. Per l’altra, es reforça la integració de l’app de Xbox per potenciar la presència de l’oci electrònic al sistema operatiu. La nova versió donarà més protagonisme al Game Pass, el servei de subscripció de videojocs de la companyia, i també a Xcloud, la proposta de l’empresa per al joc en streaming. Així mateix, Windows 11 implementarà tecnologies incloses en les consoles Xbox Series X|S, com l’Auto HDR i el DirecStorage API, que permetran millorar la qualitat visual i el rendiment dels videojocs.

Encara no es coneix una data concreta per al llançament de Windows 11, tot i que Microsoft sí que ha assegurat la seva arribada per aquest any. L’actualització serà gratuïta per als usuaris de Windows 10, però només s’efectuarà en aquells dispositius que compleixin els requisits mínims: un processador de 64 bits amb almenys dos nuclis d’1 GHz, 4 GB de memòria RAM i almenys 64 GB d’espai per a emmagatzemar les dades. Així mateix, els ordinadors que vulguin reproduir el nou sistema hauran de comptar amb el xip TPM 2.0, una peça de hardware desenvolupada per millorar el xifratge de la màquina. Es pot consultar la compatibilitat del nostre equipament des d’aquesta aplicació. En qualsevol cas, la companyia ha assegurat que seguirà oferint suport per a Windows 10 fins al 10 d’octubre de 2025.