Organitzacions europees reclamen la prohibició de la vigilància biomètrica a l’espai públic

La Junta Europea de Protecció de Dades insta a Brussel·les a reforçar la nova legislació d’usos de la IA amb límits al reconeixement automatitzat

Categories:

Redacció

El reconeixement facial es considera de "risc alt" en la nova legislació europea, però contempla una sèrie d'excepcions que la JEPD considera inacceptables
El reconeixement facial es considera de "risc alt" en la nova legislació europea, però contempla una sèrie d'excepcions que la JEPD considera inacceptables | PhotoMIX Company (Pexels)

Pols a la Unió Europea per la vigilància biomètrica. La Junta Europea de Protecció de Dades (JEPD) i el Supervisor Europeu de Protecció de Dades (SEPD), Wojciech Wiewiórowski, han emès un comunicat conjunt en què insten a la Comissió Europea a reforçar la nova legislació sobre els usos de la intel·ligència artificial (IA) per tal d’incloure una prohibició general per a l’aplicació del reconeixement automatitzat de trets humans en espais d’accés públic.

El reconeixement facial, les empremtes digitals i la identificació de l’ADN, la veu o de comportaments específics són algunes de les pràctiques realitzables a través de la intel·ligència artificial i que els impulsors del comunicat volen restringir en la nova legislació europea. “Desplegar la identificació biomètrica remota en espais públics significa el final de l'anonimat en aquests llocs. Aplicacions com el reconeixement facial en viu interfereixen amb els drets i llibertats fonamentals fins al punt que poden qüestionar l'essència d'aquests drets i llibertats”, ha afirmat Wiewiórowski.

La proposta actual de la UE per fixar els límits legals de la IA estableix quatre nivells de risc en l’ús d’aquesta tecnologia, “inacceptable”, “risc alt”, “risc limitat” i “risc mínim”. L’ús del reconeixement facial queda registrat en la segona categoria, i la legislació contempla la seva prohibició per a fins policial en l’espai públic. Tanmateix, la normativa contempla excepcions tals com la prevenció d’amenaces terroristes o la detecció de sospitosos de delictes greus, unes distincions que la JEPD considera que no haurien de justificar l’ús d’aquestes tecnologies.

Limitar les categoritzacions de la identificació biomètrica

D’altra banda, la JEPD i el SEPD també alerten sobre els perills que comporta permetre que les IA classifiquin la ciutadania a través de la identificació biomètrica a partir de factors com l’ètnia, el gènere, l’orientació sexual o la ideologia política. Les organitzacions europees de protecció de dades recorden que la discriminació de la ciutadania per aquests motius està prohibida d’acord amb l’Article 21 de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE. Ambdues institucions també consideren que “l'ús de la IA per inferir emocions d’una persona natural és indesitjable i s'ha de prohibir”, excepte en casos molt específics, entre els quals es troben alguns fins sanitaris en què el reconeixement de les emocions del pacient pot ser vital.