Shadowmap busca l’ombra del carrer perquè no passis calor

L’aplicació mostra mapes en temps real que mostren la posició del sol segons l’hora del dia per ajudar l’usuari a reduir-ne la seva exposició

Categories:

Redacció

Shadowmap simula les edificacions de les ciutats en mapes 3D que ens permeten conèixer l'ubicació del sol i de l'ombra en qualsevol moment del dia
Shadowmap simula les edificacions de les ciutats en mapes 3D que ens permeten conèixer l'ubicació del sol i de l'ombra en qualsevol moment del dia | Oleg Prachuk (Pexels)

Amb l’arribada de l’estiu, passejar pel carrer esdevé un repte per a les persones que més pateixen per la calor. Planificar les caminades en funció del marge d’ombra que ofereixen els edificis pot ser complicat en determinades poblacions, però la tecnologia ens pot ajudar. Shadowmap és una aplicació web desenvolupada per l’expert en computació visual Georg Molzer que permet observar mapes en temps real en què es mostra l’ombra produïda pel terreny, la vegetació i els edificis en funció de l’hora del dia i la posició del sol.

L’eina es troba actualment només disponible per a navegadors webs i és accessible des d’ordinadors, tauletes i mòbils, tot i que estan treballant en el desenvolupament d’una aplicació nativa per a iOS i Android. El seu funcionament és altament intuïtiu: només cal escriure el nom de la població que volem consultar al cercador ubicat al marge superior dret de la pantalla. Un cop ens visualitzi el mapa en tres dimensions, podrem observar com varia la il·luminació canviant l’hora del dia. Shadowmap és d’ús gratuït, però compta amb una versió PRO que permet visualitzar la il·luminació de dies passats i futurs a l’actual i incorpora una càmera mòbil per simular les perspectives desitjades dels carrers i construccions.

Les principals ciutats catalanes (a la fotografia, Girona) es troben representades a Shadowmap
Shadowmaps té mapes per a les principals ciutats catalanes, com Girona | Shadowmaps

El projecte va iniciar-se a Viena a partir de les dades obertes que ofereix la ciutat sobre la seva topologia, i més endavant va expandir-se a ciutats com Nova York o Berlín. “A mitjà termini, qualsevol ciutat que ofereixi dades obertes podrà ser integrada a Shadowmap”, assegura el seu fundador en el vídeo de presentació de l’aplicació. A Catalunya, la informació varia en funció de la grandària de la població, però les principals ciutats del Principat compten amb una representació fidedigne dels seus edificis.

Qualsevol ciutat que ofereixi dades obertes pot tenir un mapa a l’aplicació

Curiosament, Shadowmap neix precisament amb l’objectiu invers al que indica el seu nom. Amb l’eslògan “Helping humans to find the sun” (Ajudant els humans a trobar el sol), l’aplicació està pensada especialment per a les persones que busquin una il·luminació determinada per fer fotografies, tot i que al web també mencionen altres aplicacions com trobar cases amb un bon aprovisionament de llum solar, col·locar panells solars o planificar excursions i activitats a l’aire lliure. Altres usos pràctics de l’aplicació pensen en el futur a curt termini, com per exemple buscar llocs adequats per aparcar un cotxe amb recàrrega solar.

Etiquetes