DGT 3.0, l’app que permetrà una mobilitat intel·ligent i segura amb el 5G

La Direcció General de Trànsit preveu posar en marxa el 2025 una plataforma que reculli les dades dels vehicles connectats per oferir informació en temps real de l’estat de la xarxa viària

Categories:

Redacció

La DGT vol reduir un 80% la mortalitat de les vies amb la tecnologia 5G i els vehicles connectats
La DGT vol reduir un 80% la mortalitat de les vies amb la tecnologia 5G i els vehicles connectats | CC0

La Direcció General de Trànsit treballa en una plataforma de vehicles connectats anomenada DGT 3.0 que ha d’estar a l’abast de la ciutadania el 2025. L’objectiu de l’organisme és aplicar el 5G i l’internet de les coses per crear una base de dades central on els vehicles connectats permetin crear una nova infraestructura de mobilitat intel·ligent, segura i amb informació en temps real.

Tot el contingut estarà disponible a través del mòbil. L’app es podrà configurar per rebre alertes immediates sobre l’estat de les carreteres, la congestió, obstacles i altres elements que intervenen en la planificació d’un viatge. El sistema requereix la instal·lació d’un Punt d’Accés Nacional que unirà les dades enviades pels conductors al núvol amb els intermediaris, que poden ser la mateixa plataforma de la DGT o altres que ja operen el mercat com Google Maps o Waze, per avisar els altres vehicles que circulen a la xarxa en un radi proper.

La DGT crearà un Punt d’Accés Nacional que recollirà les dades i les enviarà als conductors i a altres apps com Google Maps o Waze

A més de cotxes, furgonetes, camions i altres vehicles motoritzats habituals, la plataforma també preveu geolocalitzar ciclistes, operaris de la via o altres persones que puguin ser a les carreteres.

Privacitat dels conductors

Permetre la connexió dels vehicles amb el núvol de la DGT suposa acceptar que l’organisme públic coneixerà en temps real la posició de cadascun d’aquests. El sistema permetrà reduir els radars i helicòpters fins ara encarregats de multar aquells que no respecten els límits de velocitat, però oferirà informació més detallada que podria augmentar el nombre de sancions.

També implica l’acceptació del ciutadà a donar unes dades que podrien ser utilitzades per les companyies d’assegurances per personalitzar els contractes i augmentar, o reduir, pòlisses en funció del comportament real dels conductors. Davant la situació, caldrà esperar a tenir més informació sobre l’ús del big data recollit i qui en tindrà accés, ja que segons el Reglament de Protecció de Dades de la Unió Europea, no es pot cedir a empreses terceres.

2025: primeres proves

El projecte de digitalització de la xarxa a través del 5G té com a finalitat principal dotar els conductors d’informació suficient per planificar les rutes i reduir a zero les víctimes per al 2050. En els pròxims 30 anys, la DGT preveu tenir finalitzada la implantació de la plataforma i la infraestructura viària adaptada tècnicament per poder assolir aquesta reducció del 80% dels accidents.

La posada en marxa de les primeres proves, prevista per al 2025, respon a l’arribada del 5G a les principals zones urbanes d’Espanya i a la previsió de tenir el 30% del parc mòbil espanyol connectat.

Etiquetes