La UE pressiona per obrir el mercat dels assistents de veu
L’executiu investigarà les restriccions existents d’aquestes tecnologies en els dispositius on s’executen i els seus efectes en la competència
Categories:
Els assistents de veu cada vegada tenen més presència a les nostres vides i, entre les diverses opcions disponibles, les variants de Google (Assistant), Amazon (Alexa) i Apple (Siri) són les més comunes a Europa. Segons dades de Statista, les tres empreses cobreixen més de 4.200 milions de dispositius al continent amb les seves propostes. Això no obstant, aquestes tecnologies no es troben disponibles en els aparells fabricats per altres companyies, i aquesta és una tendència que la Unió Europea vol revertir: l’executiu ha anunciat que el setembre iniciarà una investigació per determinar els efectes en la competència que té aquesta exclusivitat, amb la previsió d’oferir-ne les conclusions a principis de 2022.
“Hem detectat indicis que algunes pràctiques que coneixem bé poden conduir a l’aparició de gatekeepers“, ha expressat en un comunicat la comissària de competència digital de la Comissió Europea, Margrethe Vestager. La representant ha explicat que l’informe preliminar que han publicat identifica quatre preocupacions principals: les restriccions a la presència de més d’un assistent de veu en un únic dispositiu, els ajustaments per defecte i la preinstal·lació dels assistents, la recopilació de dades i la limitada interoperabilitat entre productes i serveis de diferents proveïdors. Aquestes conclusions preliminars s’han extret després d’interactuar amb més de 200 empreses europees, asiàtiques i estatunidenques.
En concret, la comissària de competència remarca que la impossibilitat d’instal·lar el dispositiu de veu que es prefereixi en un nou dispositiu comportaria una restricció de “l’elecció del consumidor”. Així mateix, la limitada interoperabilitat entre marques pot bloquejar als usuaris en l’ús de serveis i dispositius d’un únic fabricant, una situació que “redueix les seves opcions i possibilitats de canviar fàcilment, la qual cosa planteja preocupacions per una competència lleial”, segons Vestager. “És precisament perquè l’Internet de les Coses (IoT) s’està desenvolupant ràpidament que necessitem assegurar-nos que ho faci d’una manera competitiva", afegeix la comissària.