Instagram dona explicacions sobre el funcionament dels seus algoritmes
La xarxa social implementarà botigues virtuals i mecanismes d’afiliació a través de la promoció de productes
Categories:
La cerca de visibilitat del contingut generat a internet és una lluita perenne entre desenes de milers d’usuaris que intenten fer destacar les seves creacions per damunt de les altres. Al centre d’aquesta batalla virtual es troben els algoritmes de les diverses xarxes, el conjunt de normes internes i automatitzades que regeixen la promoció de les publicacions. La incertesa sobre el funcionament d’aquests programaris sempre ha estat present, i ara Instagram ha publicat un article en què divulga les bases del seu algoritme particular, per tal de desvelar superficialment una part del funcionament de la plataforma.
“És difícil confiar en el que no entens. Volem fer una millor feina explicant com funciona Instagram”, ha expressat el director de l’aplicació, Adam Mosseri, en un comunicat en què posa llum als mecanismes principals de l’algoritme de la plataforma. En aquest sentit, l’executiu ha aclarit que Instagram no utilitza una única intel·ligència artificial, sinó que empra un algoritme diferent per cadascuna de les tres grans parts de la xarxa social: el Feed, la secció Explore i els Reels. “Les persones tendeixen a buscar els seus amics més propers a Stories, però volen descobrir una cosa totalment nova a Explore. Les coses es classifiquen de manera diferent en diferents parts de l'aplicació, basant-se en com les persones les utilitzen”, revela Mosseri.
Les publicacions al Feed i a les Stories d'Instagram s'ordenen en funció d'una sèrie de criteris basats en el contingut, els usuaris i les interaccions entre ells
En el cas del Feed i les Stories, la plataforma es basa en una sèrie de senyals per decidir quins continguts mostra primer a l’usuari, entre els quals destaquen la informació intrínseca de la publicació (quina popularitat té, quan s’ha penjat, quina durada en cas que sigui un vídeo, etc.), la informació sobre la persona que publica el contingut, l’activitat de la persona que la rep i la seva interacció amb la resta d’usuaris de la xarxa. A partir d'aquestes dades, l’aplicació decideix en funció d’una sèrie de prediccions basades en comportaments anteriors, de manera que prioritzarà els tipus de continguts amb què l’usuari en qüestió tendeixi a invertir més segons o a interactuar-hi més sovint, a través de comentaris o likes. Addicionalment, Instagram també aplica una sèrie de criteris externs, com és el cas de donar menys visibilitat a les publicacions que fact-checkers externs defineixin com a desinformació.
Pel que respecta a la secció Explore, Instagram identifica primerament les publicacions que els usuaris han comentat, els han agradat o han desat per més tard, i després cerca els comptes que han realitzat accions similars en els mateixos continguts per tal d’oferir les recomanacions. L’ordre d’aquestes fotografies i vídeos de la secció és determinat, una vegada més, per senyals similars a les utilitzades en el Feed i les Stories, tot i que en aquest cas es produeixen variacions, atès que les publicacions en qüestió són de comptes que l’usuari no segueix, de manera que les interaccions són més limitades. Els Reels funcionen de manera similar, tot i que es diferencien de la resta de seccions per les enquestes de satisfacció que incorporen.
Els 'Reels' i la secció 'Explore' es basen en les nostres interaccions a través de comentaris, publicacions desades i 'likes' per tal de recomanar comptes i continguts similars
Finalment, Mosseri també ha presentat una sèrie de recomanacions per guiar lleugerament el contingut que veiem a Instagram. L’executiu recomana incorporar a les persones que vulguem veure sovint a Millors Amics, atès que és una funcionalitat que també té efecte en el Feed i les Stories. Així mateix, silenciar persones en les quals no estem interessades i marcar “No m’interessa” en els continguts recomanats que no vulguem veure ajuda a l’algoritme a oferir un contingut més centrat en les preferències de l’usuari.
Instagram s’obre al comerç electrònic
Més enllà de portar llum al funcionament de la xarxa neuronal que determina quines publicacions tenen més o menys visibilitat, Instagram també ha presentat aquesta setmana una sèrie de novetats orientades a la monetització de continguts per part dels creadors més influenciadors de la seva plataforma. En primer lloc, destaca la nova eina d’afiliació que s’habilitarà en els pròxims mesos, a través de la qual els instagramers podran compartir productes de marques disponibles a Instagram Shop i obtenir-ne una comissió de compra. La xarxa social propietat de Facebook també ha donat protagonisme a les botigues virtuals, i és que aquells creadors que comptin ja amb un portal amb una línia de productes propis podran vincular-le al seu compte d’Instagram, mentre que cap a finals d’any s’habilitarà als Estats Units la possibilitat de configurar una botiga pròpia a través de Fanjoy, Represent, Spring o UMG.
D’altra banda, la xarxa social també busca impulsar les insígnies, una funcionalitat implementada a finals de 2020 que permet als seguidors d’un creador de contingut aportar una petita quantitat monetària, a tall de donació, a canvi d’una medalla que apareixerà al costat del nom de l’usuari en qüestió en els xats dels Instagram Live d’aquell creador. En aquest sentit, Instagram vol incentivar l’ús d’aquesta característica a través de pagaments addicionals als instagramers que arribin a determinades xifres, com a recompensar per promocionar el servei.