El 50% de les cerques del 2020 seran per veu

Les compres per assistent de veu superaran els 45.000 milions de dòlars només en el mercat anglosaxó el 2022

Redacció

Els 5G impulsarà l'ús dels assistents de veu
Els 5G impulsarà l'ús dels assistents de veu | CC0

Siri, Alexa, Cortana, Assistent de Google o Bixby ja són companys habituals entre els usuaris, tant entre els menuts com entre els més grans. I és que diversos estudis confirmen que els assistents de veu s’estan convertint en eines imprescindibles per al dia a dia, com assenyala l’agència Best, que apunta que aquest any més del 50% de les consultes mòbils arreu del món seran cerques per veu.

En alguns països l'ús és encara més intensiu. Segons l'informe Prepare for the voice revolution, de PwC, el 65% dels nord-americans d'entre 25 i 49 anys parla com a mínim un cop al dia amb els seus assistents de veu. I cada vegada farem servir més aquest sistema per a tasques quotidianes com anar a comprar: un estudi d'OC&C estima que arribaran als 40.000 milions de dòlars als Estats Units, mentre que al Regne Unit la xifra s'aproparà als 5.000 milions de dòlars.

Espanya no quedarà fora d'aquesta revolució. L'estudi Anual Mobile Marketing 2017, d'IAB Spain ja assenyalava que la funció de veu dels telèfons intel·ligents no era gens aliena per als usuaris de la telefonia mòbil: el 60% dels residents a Espanya ja la feia servir aleshores, i el 38% d'aquests ho feia per a cercar llocs o navegar.

¿Què ens atrau?

Segons assenyala la professora de la UOC i investigadora del grup de recerca interdisciplinària sobre les TIC I2TIC, Neus Soler, fer cerques amb les mans desocupades i poder fer altres coses és un gran avanç. Com també el fet d’expressar-se “d'una manera més natural i extensa, cosa que implica menys esforç i permet obtenir resultats més bons”, afirma.

També cal destacar la rapidesa de resposta. Un usuari pot demanar en pocs segons a l'assistent del seu telèfon intel·ligent que reservi taula en un restaurant o que li indiqui l'horari d'una botiga. Una velocitat de resposta que s'incrementarà en els pròxims anys “gràcies a l'arribada del 5G, que permetrà desenvolupar un llenguatge molt més natural entre assistent i usuari”, apunta María Ángeles García Haro, també professora de la UOC i membre d'I2TIC.

"L'arribada del 5G permetrà desenvolupar un llenguatge molt més natural entre assistent i usuari"

Per a les empreses també és un sistema molt atractiu per la informació que reporta l'assistent sobre gustos, preferències i interessos dels usuaris. “Aquesta generació de dades permet conèixer millor els clients i oferir-los publicitat personalitzada”, diu Soler, “això augmenta l'impacte del missatge i el compromís”, afirma.

L'escassa privacitat, un hàndicap del màrqueting de veu

Fa quatre anys, el 20% de les cerques fetes a Google ja eren per veu, segons dades de la companyia. En aquell moment, el màrqueting de veu començava a aparèixer com a tendència per als anys següents i els experts asseguraven que seria una de les estratègies de més utilitzades.

El 2016 el 20% de les cerques fetes a Google ja eren per veu

No obstant això, les altes expectatives han ensopegat la privacitat i la seguretat dels usuaris. Fa uns mesos, després d'un reportatge publicat a Bloomberg, Amazon, Apple i Google reconeixien que escoltaven converses aleatòries que els usuaris mantenien amb els assistents amb l'objectiu de millorar el sistema. Com explica García Haro, el funcionament dels altaveus intel·ligents i assistents virtuals permet que una gran quantitat de dades personals i privades quedin registrades en aquests dispositius i estiguin a disposició de les empreses, cosa que comporta un problema de privacitat.

Per pal·liar-ho, els experts recomanen que les empreses siguin més transparents i adverteixin l'usuari de les polítiques de seguretat i privacitat dels dispositius, la finalitat per a la qual es tractaran les seves dades personals i el temps que romandran emmagatzemades a la base de dades de l'empresa. “Només d'aquesta manera, el consumidor ha de donar el seu consentiment exprés al control d'accés a la seva informació privada per part de les empreses”, adverteix García Haro