Decidim.Catalunya, la plataforma per consolidar la participació ciutadana al territori

El Govern destina 1 MEUR per desplegar el servei a tots els municipis catalans

Categories:

Redacció

El Govern impulsa la participació ciutadana al món local a través d'entorns digitals amb Decidim
El Govern impulsa la participació ciutadana al món local a través d'entorns digitals amb Decidim | Gerard Vilà (ACN)

El Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat ha anunciat una inversió de més d’un milió d’euros per desplegar Decidim.Catalunya arreu del territori, un servei destinat a vehicular la participació ciutadana a través d’entorns digitals al conjunt de municipis catalans. La implementació de la plataforma serà executada pel Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), que rebrà una anualitat de 253.000 euros fins a 2024.

El projecte neix originalment el 2016 a Barcelona arrel del moviment 15-M, i el febrer de 2019 s’institucionalitza a través de l’Associació Decidim. La iniciativa es basa en una estructura desenvolupada a través de programari lliure en la qual tot el seu codi, documentació i llibreries són d’accés obert. El servei està habilitat per generar una varietat de processos que abraça des d’eleccions de membres d’un consell o a l’elaboració de pressupostos participatius, a més d’oferir la possibilitat de crear òrgans de coordinació i eines per a impulsar consultes amb un sistema de vot electrònic segur. Actualment la plataforma és utilitzada per diversos ajuntaments catalans, com els de Barcelona, Reus, Sabadell, L’Hospitalet o Terrassa, així com per administracions públiques d’arreu del món com el govern de Ciutat de Mèxic, la Municipalitat de Rosario o l’Ajuntament de Pamplona, a més de diverses organitzacions internacionals.

L’expansió de Decidim.Catalunya al Principat estarà coordinada per la Xarxa de Governs Transparents i té la voluntat d’oferir al món local un servei integral, que funcioni a través de “claus en mà” que inclouran aspectes tecnològics, organitzatius i de suport tècnic i de negoci. Per la seva banda, l’AOC serà l’encarregada de gestionar el servei tècnic, desenvolupar els evolutius acordats i donar suport en incidències i consultes de les administracions locals.

ParticipaCatalunya, el portal per a professionals de la participació

La expansió de la tecnologia de Decidim arreu del territori català és una de les novetats presentades en el marc de la Setmana Mundial del Govern Obert, dins de la qual també va anunciar-se la creació de ParticipaCatalunya.cat, un portal orientat als professionals de la participació a Catalunya que “vehicula l’extensió del coneixement arreu del país tant a nivell estratègic com a nivell operatiu”, d’acord amb les paraules del conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé.