Android 12 arribarà el setembre amb un nou blindatge de seguretat

Google presenta les principals novetats del sistema operatiu, que incorporarà noves funcions de personalització

Redacció

La nova actualització del sistema operatiu de Google se centra en les millores de privacitat i personalització
La nova actualització del sistema operatiu de Google se centra en les millores de privacitat i personalització | @Android

Android 12 serà una realitat aquest any. L’actualització del programari és una de les més extensives dels darrers anys, i destaca per l’augment de personalització i per les implementacions en qüestió de seguretat. Google ha presentat les principals novetats de la nova versió del seu sistema operatiu per a dispositius mòbils a la Google I/O 2021, la conferència per a desenvolupadors que s’ha reprès enguany després d’una aturada a causa de la pandèmia, i preveu publicar la seva versió definitiva aquest setembre, després de llançar diverses versions beta durant l’estiu.

La nova versió del sistema operatiu, que ja ha fet pública una versió beta per a dispositius Pixel, es marca tres objectius fonamentals: potenciar la personalització estètica i funcional dels mòbils, garantir una major seguretat de la informació personal i millorar la interacció amb altres dispositius compatibles, com ordinadors que funcionin amb Chromebook o televisions amb Android TV. En línia amb aquest tercer objectiu, una de les grans novetats d’Android 12 serà la seva funcionalitat com a clau digital per a cotxes, que s’habilitarà a finals d’any als Google Pixel i Samsung Galaxy i es podrà utilitzar inicialment amb automòbils fabricats per BMW, i més endavant amb vehicles de GM, Ford i Honda.

La seguretat i la personalització, les claus d’Android 12

La seguretat és un dels punts en què més han insistit els representants de Google a l’hora de presentar les novetats del sistema. Són moltes les noves funcionalitats en aquest àmbit, però la més destacable és segurament el nou panell de privacitat que incorporarà Android 12. Des d’aquest nou menú, els usuaris podran conèixer i controlar les aplicacions que utilitzin la càmera, el micròfon o la ubicació del telèfon, així com el seu historial d’ús passat. També permetrà desactivar els permisos de manera individual en funció de l’aplicació i passar a compartir la ubicació de manera aproximada en lloc de precisa.

Android 12 implementarà un nou panell de privacitat que permetrà controlar les aplicacions que utilitzin la càmera, el micròfon o la ubicació

Una altra de les novetats és la incorporació del Private Compute Core, un espai especialitzat a guardar les dades més sensibles emmagatzemades al dispositiu, com són les contrasenyes o les dades biomètriques. Així mateix, Google Fotos afegirà una carpeta protegida amb contrasenya per guardar aquells arxius que no vulguem compartir públicament. Els dispositius amb Android 12 també comptaran amb un accés ràpid per eliminar els historials als motors de cerca dels darrers 15 minuts, i enviaran recordatoris sobre l’historial d’ubicacions visitades recentment per si l’usuari els vol eliminar.

En matèria de personalització, les novetats es concentren en el nou disseny d’interfície, batejat Material You. Aquesta nova funcionalitat aportarà un major rang de modificacions estètiques, des del maneig de les icones fins a la possibilitat d’extreure el color principal del fons de pantalla per a adaptar el color de la resta d’element de la interfície. Android 12 compta amb un disseny amb vores arrodonides i elements més grans i espaiats, així com noves animacions per a les notificacions. El nou sistema operatiu també millora l’eficiència, i segons Google consumirà un 22% menys de temps a l’hora d’accedir al sistema i reduirà un 15% l’ús dels nuclis importants.

Novetats a l’ecosistema Workspace

L’actualització d’Android no ha estat l’única novetat presentada a la Google I/O 2021. L’empresa de Mountain View ha aprofitat l’esdeveniment per anunciar també les novetats relacionades amb les aplicacions del seu ecosistema, entre les quals la gran notícia és que Google Workspace, el servei que aglomera les funcionalitats d’ofimàtica i coordinació destinades a empreses, passarà a ser gratuït. Així mateix, l’aplicació incorpora Smart Canvas, una implementació pensada per millorar les connexions entre els diferents serveis que aglomera Workspace.

Google Workspace passa a ser gratuït per tothom i incorpora noves funcionalitats per enllaçar els diferents serveis de l'ecosistema de manera més orgànica

Smart Canvas permetrà enllaçar els documents, videotrucades, llistes de tasques i calendaris dels diversos membres d’un grup de treball de manera molt més orgànica, a través de les mencions utilitzant el símbol “@”. D’aquesta manera, els usuaris podran enllaçar tasques del calendari a membres de l’empresa o bé als documents específics, per exemple. Pel que respecta als documents de Google Docs, que perden el format de pàgines en favor d’un disseny més responsive, es podran editar i compartir de manera simultània a la realització de videoconferències a través de Meets a partir d’aquesta tardor, sense haver de canviar de pestanyes.

Una altra de les aplicacions de Google que es veu afectada per les novetats és Google Maps. El servei de mapes de la companyia augmentarà de manera important la informació contextual i en directe que mostra a través de Life View, la qual cosa permetrà a l’aplicació oferir dades d’ocupació i saturació en temps real d’espais i locals per evitar aglomeracions. Maps també incorporarà la ubicació de passos de zebra a 50 ciutats del món i més de 240.000 kilòmetres de carrils bici, fet que permetrà crear rutes més segures o més respectuoses amb el medi ambient.