Premiada una solució d’Eurecat per pronosticar pandèmies a la hackató EUvsVirus

La proposta, anomenada Sewes4COVID, utilitza la microbiologia i la intel·ligència artificial per detectar aigües residuals infectades

Categories:

Redacció

Eurecat, juntament amb altres centres i universitats, desenvolupa una eina per pronosticar pandèmies
Eurecat, juntament amb altres centres i universitats, desenvolupa una eina per pronosticar pandèmies | CC0

El centre tecnològic Eurecat ha participat en una de les propostes guanyadores de la hackató europea #EUvsVirus amb una solució per pronosticar brots epidèmics en temps real mitjançant l’anàlisi d’aigües residuals. L’eina, anomenada Sewers4COVID, es basa en l’ús de la microbiologia i la intel·ligència artificial, i ha estat desenvolupada conjuntament amb investigadors de l’Institut de Recerca de l’Aigua KWR, de la Universitat d’Exeter, de la Universitat de Thessaly i de la Universitat Tècnica Nacional d’Atenes.

Mitjançant l’aplicació de tècniques d’aprenentatge automàtic, l’eina pot determinat la correlació entre la presència del virus a les aigües residuals i a les zones en les quals es produeix el brot epidèmic. Per part d’Eurecat, hi han participat investigadors de la unitat de Smart Management Systems. Els experts treballat en la generació i en la conceptualització de la idea; i en la recopilació, la manipulació i la preparació de dades basades en fonts obertes i relacionades amb dades poblacionals i de recursos sanitaris. També s’han ocupat de la construcció del prototip de simulació d’impacte i de recomanació.

Anticipar-se a la pandèmia

“La solució fa possible el seguiment d’indicadors per comparar-los entre sí amb certa freqüència i crear models que simulin l’impacte en la seva relació”, explica el director de la Unitat de Smart Management Systems d’Eurecat, Xavier Domingo. D’aquesta manera, assenyala, “es pot obtenir una estimació del nombre de persones infectades, de forma que és possible conèixer la tendència, anticipar-se i reduir la necessitat de fer tests massius cada dia”.

Segons el director de Desenvolupament Cientificotecnològic d’Eurecat, Gabriel Anzaldi, “la possibilitat de comptar amb informació que permeti anticipar-se als fets comportaria una millor gestió dels recursos afectats per la pandèmia i obriria la porta a establir, de manera preventiva, on caldria fer majors esforços”.

“Desplegar i desenvolupar una solució com la proposada per Sewers4COVID ens permetria anticipar-nos a l’inici i a l’evolució de la pandèmia mitjançant una gestió predictiva, de forma que es podrien reduir els riscos sobre els col·lectius més vulnerables i optimitzar els serveis prioritaris de forma coordinada en tots els nivells d’actuació”, remarca Anzaldi.

La hackató, organitzada pel Consell Europeu d’Innovació, ha reunit de forma virtual societat civil, investigadors, organitzacions i inversors, amb l’objectiu de desenvolupar solucions innovadores per a reptes relacionats amb el coronavirus. L’esdeveniment, celebrat del 24 al 27 d’abril, ha comptat amb més de 27.000 participants de més de 50 països, distribuïts en 2.100 equips.