Els comerç de Barcelona aixeca la persiana digital
L’Ajuntament i el CTecno inicien una prova pilot per comprovar els resultats de la introducció de la tecnologia en les botigues físiques i ajudar-les a introduir-se en les dinàmiques de la venda en línia
Categories:
La pandèmia de la covid-19 ha deixat un gust agredolç entre els comerços de Barcelona. Al llarg del 2020, les botigues han perdut fins a 5.000 llocs de treball i han abaixat la persiana un 8,4% dels negocis. Les xifres no són bones, però és ben sabut que les crisis també generen oportunitats i en aquest cas, l’acceleració de la transformació digital és la principal. I és que la venda en línia no només és crear una pàgina web amb un catàleg disponible per a compres des del mòbil i l’ordinador, sinó que els comerciants ara es troben davant del repte d’implementar un canvi de model cap a uns nous hàbits de consum on cal conèixer fins al més mínim detall dels usuaris i estadístiques en temps reals dels estocs.
Flors Navarro, Barrabés, Crearte Styling i Crois Croissant Gourmet abanderen la nova generació de botigues digitals. Ho fan a través del projecte pilot BCNRetailLab impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i el Cercle Tecnològic de Catalunya, amb el suport de l’associació CorEixample. Tot ells s’han sotmès a un exhaustiu estudi per identificar les seves particularitats i necessitats amb l’objectiu de trobar la tecnologia més adient en cada cas de la mà de Beabloo, el partner tecnològic escollit en concurs. Tot plegat, per impulsar la competitivitat dels establiments presencials i valorar l’impacte de les solucions empleades de cara a una futura implementació massiva satisfactòria.
Botigues cada dia més intel·ligents
L’ús de sensors i pantalles que monitoren els moviments dels clients en els locals és la base de la tecnologia aplicada en el projecte BCNRetailLab. Flors Navarro inicia el recorregut pel seu establiment amb un monitor que indica l’afluència de persones, el qual es calcula amb càmeres instal·lades als passadissos que capten en 3D els clients sense comprometre dades sensibles. El sistema està dotat d’intel·ligència artificial i, a través de les imatges capturades, percep en quines àrees hi ha més interès, quins productes tenen més sortida i també els interessos dels usuaris. “L’algoritme ens permet encertar en un 90% si és home o dona i la seva edat, una informació clau per conèixer els seus interessos i personalitzar la venda”, ha apuntat el CEO de Beabloo, Jaume Portell, en el recorregut per l’establiment. L’ús del machine learning permet que, dia a dia, la tecnologia s’entreni progressivament per oferir resultats més eficients.

Els monitors instal·lats a la floristeria també assenyalen el torn del client, consells de vendes en funció de la temporada o informació dels productes més venuts i amb més estoc, informació que habitualment donaven els dependents. “La intel·ligència artificial s’ha democratitzat i ha permès que l’atenció al client, un valor afegit del comerç de proximitat, es potenciï i se centri més en les persones”, ha remarcat Portell.
Molt a prop de Flors Navarro, el negoci de material d’esquí i muntanya Barrabés afegeix com a extra l’ús d’un gran monitor per consultar el catàleg de productes i els seus detalls tècnics. Alguns no es troben disponibles a botiga, fet que permet optimitzar l’espai i obtenir dades sobre què busca el client de cara a fer canvis en les comandes i peces de roba, motxilles o altres elements disponibles de manera física. A més a més ofereix resultats que poden ser afins al comprador en funció del seu perfil, seguint el model aplicat a Flors Navarro. La previsió és introduir en el sistema la cerca per veu i minimitzar així el contacte amb la pantalla de cara a maximitzar la seguretat en el local.

Fer del servei una experiència
Si la tecnologia funciona en el retail, també ho ha de fer en un negoci més centrat en els serveis. La perruqueria Crearte utilitza petits monitors ubicats entre les cadires per informar dels productes adients per a cada client després d’identificar el tipus de cabell mitjançant un qüestionari. “La màquina ens permet obtenir una informació en pocs minuts que, en persona, ens podria costar molta més estona”, ha detallat el propietari del negoci, Guillermo García, “el client també se sent més lliure perquè veu la informació des d’una pantalla i no sent que algú li està intentant vendre alguna cosa”.
El local també ha aprofitat els espais buits, com aparadors i prestatges a l’entrada del local, per mostrar xampús, espumes, cremes i cosmètics. N’informa de les característiques i funció a través de les pantalles, per la qual cosa tot està a l’abast del comprador, que s’hi entreté en els minuts d’espera abans de ser atès.

El nexe d’unió entre els tres establiments de la Dreta de l’Eixample és Crois Croissant Gourmet. Malgrat que no disposa d’una tecnologia llampant a simple vista com en els casos anteriors, la seva funció és la de promoure que un client consumeixi als comerços de proximitat. Les pantalles instal·lades als menjadors mostren anuncis dels negocis adherits a BCNRetailLab i la previsió és que posin a disposició del comensal codis QR que, en ser escanejats, ofereixin descomptes i informació de promocions per acudir a Flors Navarro, Barrabés o Crearte. “Volem que sigui un espai de cross marketing de les diferents botigues”, ha afirmat Portell.
Digitalitzar 2.500 comerços de proximitat
El BCNRetailLab ha suposat una inversió de 150.000 euros finançats de manera equitativa entre l’Ajuntament de Barcelona i el CTecno. El projecte s’emmarca en el Pla de Digitalització del Comerç del consistori, mitjançant el qual preveu ajudar els negocis a abordar la digitalització amb subvencions, formació i la posada en marxa d’un marketplace de mercats de productes frescos. Amb el laboratori, ha apuntat en roda de premsa el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, es busca “adaptar les botigues a la revolució tecnològica i posar-la al servei de la conservació i desenvolupament de l’activitat física de proximitat”.
La proposta que va més enllà de les iniciatives engegades fins al moment i que incideix directament en la venda als locals mitjançant “la digitalització aplicada als locals físics i no a la xarxa”, ha destacat la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, “són solucions personalitzades per tenir una experiència de compra més positiva i millor”. En dos anys, la previsió és estendre la proposta a prop de 2.500 comerços i interconnectar les dades entre els establiments dels diferents barris amb l’objectiu de millorar la “competitivitat i arrelament del comerç”, ha afegit.
El sector TIC ha estat el més resilient als canvis en temps de pandèmia, per la qual cosa el president del CTecno, Joan Ramon Barrera, ha posat de manifest el seu rol en el projecte: “Les empreses tecnològiques tenim la responsabilitat de portar la tecnologia a qui la tenen més llunyana, i el BCNRetailLab neix per fer-hi front”. Una nova realitat que, ha assenyalat, ha estat possible per l’acceleració digital causada per la pandèmia, la qual “ha posat en valor la tecnologia com a eina de servei per a la transformació de les empreses”.