L’Anoia es converteix en un laboratori per al vehicle autònom i connectat

Castellolí rebrà 2,1 MEUR per a la instal·lació d’unes proves per al testatge dels cotxes del futur amb l’objectiu d’intensificar les investigacions en la nova tecnologia

Categories:

ACN

El Campus Motor Castellolí rebrà 2,1 MEUR de fons europeus per al desenvolupament d'un laboratori per al vehicle autònom
El Campus Motor Castellolí rebrà 2,1 MEUR de fons europeus per al desenvolupament d'un laboratori per al vehicle autònom | Cedida

La comarca de l'Anoia rebrà un total de 2,1 milions d’euros de fons europeus per desenvolupar el Mobility Lab Anoia per al testatge del vehicle connectat i autònom al Campus Motor Anoia de Castellolí. El projecte està impulsat pel Consell Comarcal, la UOC, el Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya, la Unió Empresarial de l'Anoia i l'Ajuntament de Castellolí. La Generalitat ha atorgat a la iniciativa anoienca un Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT), en el marc de la RIS3CAT i el Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de la Unió Europea, que assumeix la meitat del cost total del projecte.

Durant els propers dos anys es portaran a terme diverses, com la captació d'iniciatives empresarials i productives al voltant del vehicle connectat i autònom; la recerca i la investigació; la qualificació professional dels llocs de treball i la retenció de talent. A més, també es promourà que empreses del sector de l'automoció o les universitats puguin fer proves al laboratori que es crearà a les instal·lacions del Campus Motor Anoia i que s'anomenarà Laboratori de Mobilitat Intel·ligent.

També està previst que es creï a Castellolí una àrea de testatge on les empreses podran provar els seus vehicles. Segons ha detallat l'alcalde del municipi, Joan Serra, la idea és que a les vies urbanes de Castellolí s'instal·lin diferents sensors per connectar els vials amb els vehicles. És a dir, "els vehicles que hi circulin rebran un senyal i, per exemple, seran alertats que passen per damunt d'un pas de vianants", apunta Serra. La idea és que aquestes àrees de testatge puguin posar-se també a d'altres municipis de l'Anoia.

El vicepresident primer del Consell Comarcal de l'Anoia, Jordi Cuadras, ha dit que, a través d'aquest projecte, "el que fem és aixecar el dit i dir que volem ser protagonistes de la transició digital del vehicle". "La idea és que aquí es pugui generar un coneixement i que després es posi a disposició de les empreses del món de l'automoció", afegeix Cuadras, tot indicant que "esperem que tot això tingui també un retorn per l'economia del territori". En el mateix sentit s'ha expressat el president del Consell Comarcal, Xavier Boquete, que ha destacat que la comarca es convertirà en un "laboratori de la mobilitat connectada".

Un dels socis del projecte és també el Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya, que agrupa més de 200 empreses del sector de l'automoció. El gerent del Clúster, Josep Nadal, ha apuntat que les tecnologies que es fan servir avui dia "quedaran obsoletes en poc temps" i, per això, veu necessari "invertir en el coneixement i crear aquest ecosistema on les empreses podran testejar noves tecnologies".