Catalunya capta més de 1.500 MEUR dels fons europeus Horizon 2020

El 17% dels projectes presentats han aconseguit finançament, un percentatge superior a la mitjana europea

Categories:

RedaccióACN

Els fons captats per projectes catalans representen un 2,5% del finançament del programa Horizon 2020
Els fons captats per projectes catalans representen un 2,5% del finançament del programa Horizon 2020 | Aleix Freixas (ACN)

Catalunya va captar 1.583 milions d'euros entre els anys 2014 i 2020 de fons competitius europeus en recerca i innovació, segons les dades publicades pel Departament d’Empresa i Coneixement. El 17% dels projectes presentats van aconseguir capital, unes xifres que situen el Principat tres punts per sobre de la mitjana europea i molt a prop de països de dimensió similar com Àustria o Dinamarca.

Els fons captats pels projectes catalans representen un 2,5% del finançament disponible dins el programa europeu Horizon 2020, un percentatge superior al pes que té Catalunya sobre el PIB europeu (1,6%) i en termes de població (1,5%). Aquestes dades són una evidència clara de l'excel·lència del sistema de coneixement del país", segons el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, qui apunta que "el repte d'ara és mantenir i fer progressar la qualitat de la recerca i la innovació catalanes i garantir la transferència de coneixement a les empreses per contribuït a la prosperitat del conjunt del país". Des del Govern creuen que les dades permeten ser "optimistes" per incrementar la captació de fons dins el nou programa Horizon Europe, dotat amb 95.500 MEUR fins al 2027.

La nanotecnologia i la biotecnologia van ser les àrees de recerca que més fons van aconseguir captar en aquest període de temps, aglomerant fins al 4,4% dels ajuts. A continuació es troba la innovació a les petites i mitjanes empreses, que va rebre el 4,1% dels fons, i la ciència amb i per a la societat, amb el 4%. Els ajuts a la mobilitat i la formació d’investigadors (3,6%), a les tecnologies futures i emergents (3,5%) i a l’acció pel clima i el medi ambient (3,4%) són els següents àmbits amb més suport econòmic.

Pel que respecta als receptors dels fons, els centres de recerca són les institucions que lideren a Catalunya la recaptació, agrupant fins al 47%; les universitats se situen en segon lloc amb el 24% dels ajuts, mentre que les empreses es queden a prop amb el 23%. D’altra banda, Alemanya és el país amb qui més acords de col·laboració s’han signat des del Principat, un total de 1.477 projectes, superant d’aquesta manera al Regne Unit (1.270), a Itàlia (1.259) i a França (1.222), entre altres.