‘Fils de conversa’, l’interactiu per aprendre català en entorns virtuals

Política Lingüística publica la primera de les deu unitats del projecte, que finalitzarà el febrer de 2022

Categories:

Redacció

Les unitats de 'Fils de conversa' estan conformades per elements audiovisuals, sonors i interactius, com jocs de memòria o sopes de lletres
Les unitats de 'Fils de conversa' estan conformades per elements audiovisuals, sonors i interactius, com jocs de memòria o sopes de lletres | cottonbro (Pexels)

La direcció general de Política Lingüística ha posat en marxa aquest diumenge la primera unitat de Fils de conversa, un interactiu desenvolupat per a promoure la pràctica del català de manera virtual. L’eina està adreçada als participants del Voluntariat per la llengua (VxL), al professorat d’escoles i centres formatius per a adults i a tothom qui vulgui aprendre l’idioma.

El programa consta d’un total de 10 unitats, de les quals actualment només està disponible la primera, però que s’aniran publicant de manera mensual fins al febrer de 2022. Cadascuna d’aquestes píndoles està estructurada en quatre blocs diferents, que busquen presentar nou vocabulari, fomentar la lectura, practicar estructures comunicatives i facilitar la conversa. “Fem que el procés d’aprendre-la [la llengua], que vol temps, sigui més fàcil, més curt i amb resultats efectius a la vida de cada dia. Que els Fils estimulin la conversa i no freni els interlocutors a canviar de llengua", ha expressat la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, en la presentació en línia de la iniciativa.

La iniciativa consta de deu unitats interactives, que es publicaran de manera mensual fins al febrer de 2022 i que estan estructurades en quatre blocs diferents

Fils de conversa ha estat desenvolupat amb l’eina de disseny de contingut interactiu H5P, que possibilita la seva inserció en entorns virtuals de formació tals com Moodle o Wordpress. Les activitats que conformen cada unitat posen en comú una gran varietat de formats, des de vídeos o àudios enregistrats especialment per la formació fins a jocs de memòria, de girar cartes, de fer parelles o de sopes de lletres. L’interactiu ha estat dissenyat en un format responsive, de manera que està pensat per poder ser utilitzat des d’ordinadors, tauletes i telèfons mòbils. Per Franquesa, la iniciativa "és un convit a aprendre català per participar en la societat en igualtat de condicions".

L’eina s’emmarca dins del context del projecte Èlia (Estratègies de Llengua i Aprenentatge), que té com a fi innovar en l’aprenentatge del català per als adults a partir d’introduir noves eines audiovisuals. D’aquesta manera, Fils de conversa se suma a altres iniciatives com el portal web parla.cat, en què s’inclou un curs gratuït dels nivells bàsics del català, o Dictats en línia, una col·lecció de més de 200 dictats, separats en quatre nivells, preparats per treballar diversos aspectes ortogràfics.