La ciberseguretat, un sector de més de 800 MEUR a Catalunya
Un estudi d’ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat comptabilitza 361 empreses i gairebé 7.000 treballadors al territori
Categories:
La ciberseguretat és un sector cada vegada més assentat a Catalunya, que acull 361 empreses especialitzades que factures 820 milions d’euros i donen feina a més de 6.900 treballadors. Aquestes són les dades que recull el nou estudi d’ACCIÓ i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya del Departament de Polítiques Digitals i Administracions Públiques, presentat aquest dimarts de manera telemàtica.
D’acord amb l’informe d’ACCIÓ, els ciberatacs s’han multiplicat durant la crisi de la covid, i es calcula que el 2021 es produirà un ciberatac cada 11 segons al món, una xifra molt més elevada que la de 2016, en què es duia a terme una ofensiva cada 40 segons. Aquest volum de ciberatacs suposarà, d’acord amb els càlculs de Cybersecurity Ventures, un cost global de 6.000 milions de dòlars anuals, una xifra propera a l’1% del PIB mundial. Els principals objectius són el sector públic, l’energia i la indústria manufacturera, mentre que els proveïdors de la salut també s'han vist perjudicats en el context de la pandèmia.
Un sector que creix antiguitat i internacionalització
La composició de l’entramat empresarial del mercat de la ciberseguretat al territori es fonamenta en petites i mitjanes empreses, que representen el 83% de la indústria, mentre que un 13% són start-ups. Més de la meitat, gairebé el 56%, facturen més d’un milió d’euros, mentre que el 23% ingressa més de deu milions anuals. Aquestes companyies guanyen antiguitat, i ja només el 31% tenen menys de deu anys de vida, una xifra distant al 52% de 2019. El document també registra un increment en la internacionalització, atès que les exportacions passen de representar un 23% de les empreses a un 29,1%.
El 56% de les empreses de ciberseguretat a Catalunya facturen més d'un milió d'euros, mentre que el 23% supera els 10 milions
L’estudi també analitza les oportunitats de la ciberseguretat en la resta de sectors, tals com la indústria, els serveis financers, l’educació i les administracions públiques. Entre les possibles aplicacions, destaca la protecció de dispositius intel·ligents, la seguretat en operacions de finetech, la detecció del frau en la banca i les assegurances, la protecció de sistemes de comunicació per satèl·lit i vehicles autònoms i connectats o la protecció de dades de clients del comerç digital.
El mercat de la ciberseguretat es concentra principalment als Estats Units, amb el 77% de les empreses líders a escala mundial. Les empreses de ciberseguretat amb presència a Catalunya estan principalment especialitzades en la capacitat de protegir, mentre que les solucions per realitzar còpies i emmagatzematge de seguretat són els productes i serveis que més s'ofereixen.