La ciberseguretat, un sector de més de 800 MEUR a Catalunya

Un estudi d’ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat comptabilitza 361 empreses i gairebé 7.000 treballadors al territori

RedaccióACN

L'informe d'ACCIÓ preveu que es produeixi un ciberatac cada 11 segons al món
L'informe d'ACCIÓ preveu que es produeixi un ciberatac cada 11 segons al món | Àlex Recolons / ACN

La ciberseguretat és un sector cada vegada més assentat a Catalunya, que acull 361 empreses especialitzades que factures 820 milions d’euros i donen feina a més de 6.900 treballadors. Aquestes són les dades que recull el nou estudi d’ACCIÓ i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya del Departament de Polítiques Digitals i Administracions Públiques, presentat aquest dimarts de manera telemàtica.

D’acord amb l’informe d’ACCIÓ, els ciberatacs s’han multiplicat durant la crisi de la covid, i es calcula que el 2021 es produirà un ciberatac cada 11 segons al món, una xifra molt més elevada que la de 2016, en què es duia a terme una ofensiva cada 40 segons. Aquest volum de ciberatacs suposarà, d’acord amb els càlculs de Cybersecurity Ventures, un cost global de 6.000 milions de dòlars anuals, una xifra propera a l’1% del PIB mundial. Els principals objectius són el sector públic, l’energia i la indústria manufacturera, mentre que els proveïdors de la salut també s'han vist perjudicats en el context de la pandèmia.

Un sector que creix antiguitat i internacionalització

La composició de l’entramat empresarial del mercat de la ciberseguretat al territori es fonamenta en petites i mitjanes empreses, que representen el 83% de la indústria, mentre que un 13% són start-ups. Més de la meitat, gairebé el 56%, facturen més d’un milió d’euros, mentre que el 23% ingressa més de deu milions anuals. Aquestes companyies guanyen antiguitat, i ja només el 31% tenen menys de deu anys de vida, una xifra distant al 52% de 2019. El document també registra un increment en la internacionalització, atès que les exportacions passen de representar un 23% de les empreses a un 29,1%.

El 56% de les empreses de ciberseguretat a Catalunya facturen més d'un milió d'euros, mentre que el 23% supera els 10 milions

L’estudi també analitza les oportunitats de la ciberseguretat en la resta de sectors, tals com la indústria, els serveis financers, l’educació i les administracions públiques. Entre les possibles aplicacions, destaca la protecció de dispositius intel·ligents, la seguretat en operacions de finetech, la detecció del frau en la banca i les assegurances, la protecció de sistemes de comunicació per satèl·lit i vehicles autònoms i connectats o la protecció de dades de clients del comerç digital.

El mercat de la ciberseguretat es concentra principalment als Estats Units, amb el 77% de les empreses líders a escala mundial. Les empreses de ciberseguretat amb presència a Catalunya estan principalment especialitzades en la capacitat de protegir, mentre que les solucions per realitzar còpies i emmagatzematge de seguretat són els productes i serveis que més s'ofereixen.