‘Symphony’: realitat virtual al servei de la música clàssica
El CaixaForum acull una instal·lació permanent del projecte dirigit per Igor Cortadellas
Categories:
La música i la tecnologia s’uneixen a Symphony, una iniciativa dirigida pel creador visual Igor Cortadellas que comptarà amb una instal·lació permanent al CaixaForum de Barcelona a partir del dissabte 10 d’abril. Es tracta d’una experiència que utilitza la realitat virtual per “viure i gaudir” la música clàssica “com mai abans”, segons indiquen els responsables de la iniciativa. El projecte va estrenar-se originalment a la capital catalana el setembre 2020, i té la intenció de voltar de manera itinerant durant deu anys per diferents ciutats d’Espanya i Portugal.
Symphony és una experiència de 40 minuts de durada que està format per dos espais: el primer ofereix una pel·lícula panoràmica que introdueix els espectadors en aquest viatge guiant-los només a partir de sons 3D, i el segon, al fons de la sala, està dedicat a la vivència de l'experiència de realitat virtual, que compta amb composicions de Beethoven, Mahler i Bernstein. Cortadellas ha definit la seva obra com "un viatge virtual al cor de la música clàssica" a l’acte d’inauguració que s’ha realitzat aquest dijous al CaixaForum. “Amb aquesta experiència volem contribuir a divulgar la música clàssica a través de les composicions simfòniques i dur-la al gran públic", ha indicat la directora general adjunta de la Fundació 'La Caixa', Elisa Durán.
'Symphony' dura 40 minuts i està format per una pel·lícula panoràmica i una experiència de realitat virtual
La mostra permanent, instal·lada en una gran sala davant de l'Auditori, conviurà amb la resta de propostes expositives de CaixaForum Barcelona els pròxims anys. L’espai que acull la mostra, en què anteriorment s’ubicava el magatzem de l'antiga fàbrica modernista Casaramona, s'ha revestit de fusta i s'ha il·luminat a partir d'una llum tènue, de tal manera que la música ofereix "la màxima esplendor". També s'ha dotat la instal·lació de tecnologia puntera, seients millorats i un tipus d'ulleres que permet fer servir uns auriculars d'alta fidelitat.
Una coproducció ideada fa quatre anys
La idea original del projecte va sorgir fa quatre anys del Departament de Música de la Fundació 'La Caixa', que va encarregar la direcció artística al músic i creatiu Igor Cortadellas. Ell va dur a terme l'elaboració del guió i una recerca de la tecnologia adequada. La direcció musical va recaure en el director d'orquestra Gustavo Dudamel i la part tècnica es va sotmetre a un concurs que va guanyar l'empresa barcelonina de postproducció i generadora d'efectes visuals i animació digital Glassworks. Aquesta companyia ha comptat també amb la col·laboració de l'estudi Visualise de Londres.
La filmació final va tenir lloc al Gran Teatre del Liceu de Barcelona l'agost del 2019 a través d'un prototip de càmera Meta One creada per a l'ocasió, que va permetre gravar escenes amb poca llum i amb un rang dinàmic "més gran que qualsevol altra càmera de 360 graus existent", afirmen els responsables del projecte.
Seguint la normativa sanitària, la instal·lació començarà a funcionar amb 18 places de les 36 disponibles en total, i es calcula que cada dia oferirà sis sessions. En paral·lel, la mostra itinerant segueix el seu periple, i es preveu que el 13 de maig s'instal·li a Toledo. Fins ara, Symphony ha fet parada a Santander, Valladolid, Madrid, Granada i Màlaga, a banda de la ciutat comtal.