Més de 9 MEUR per impulsar la transformació digital de les empreses catalanes

ACCIÓ obre una nova convocatòria dels Cupons d’Indústria 4.0 amb 2,5 milions d’euros, que se sumen als 6,5 milions d’euros invertits al llarg del 2020

Categories:

RedaccióACN

El nombre d’empreses que ofereixen solucions en l’àmbit de la indústria 4.0 es triplica en 4 anys
El nombre d’empreses que ofereixen solucions en l’àmbit de la indústria 4.0 es triplica en 4 anys | CC0

Prop de 700 empreses catalanes podran impulsar la seva transformació digital amb el suport del Cupons d’Indústria 4.0 que atorga ACCIÓ. Al llarg del 2020 unes 490 empreses catalanes s’han beneficiat dels 6,5 milions d’euros atorgats per aquesta ajuda, especialment dels sectors de la logística, distribució i comerç electrònic (12,6%), la metal·lúrgia i productes metàl·lics (10,2%), infraestructures i construcció (9,8%) i alimentació i productes gurmet (9,6%). La previsió és estendre el programa a 200 noves empreses amb una dotació addicional de 2,5 milions d’euros, el que situa un total de 9 milions d’euros a través del programa de ProACCIÓ 4.0.

Les companyies que ja s’han beneficiat de les ajudes han comptat amb fins a 8.000 euros per a diagonisis que permetin definir els plans de transformació digital i fins a 20.000 euros per implantar-los i adoptar els recursos tecnològics necessaris en àrees com la robòtica, la fabricació additiva, el big data, la intel·ligència artificial o la realitat augmentada i virtual.

La robòtica, la fabricació additiva, el 'big data', la intel·ligència artificial o la realitat augmentada i virtual són les tecnologies que generen més interès

Una indústria 4.0 que creix

Des del 2017, el nombre d’empreses que ofereixen solucions en l’àmbit de la indústria 4.0 s’ha triplicat. Segons apunta el darrer informe de sector elaborat per ACCIÓ, actualment hi ha 1.111 companyies que operen en l’àmbit i que generen una facturació agregada de més de 5.500 milions d’euros i ocupen 26.400 persones. Un 45,5% de les empreses té menys de 10 anys de vida, el 28,5% són start-ups i el 31,3% són exportadores.

En la majoria d'empreses, la tecnologia que predomina és la ciberseguretat, tot i que les que presenten una facturació més elevada són les que es dediquen a intel·ligència artificial i a la internet de les coses (IoT).

Pel que fa als sectors d'aplicació, els que més estan demandant solucions d'Indústria 4.0 a Catalunya són el metal·lúrgic i de productes metàl·lics, l'alimentació i els productes gurmet, la logística, el comerç electrònic i la distribució. Per altra banda, les tecnologies biològiques, el disseny centrat en la persona, el creixement de l'automatització intel·ligent, els materials avançats, la sostenibilitat i la capacitat de treballar en remot són els principals camps de futur per a aquesta indústria.