El Govern reserva un milió d’euros per a noves inversions en nanosatèl·lits

Es faran dues aportacions de 500.000 euros a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i a la Fundació i2CAT

Categories:

ACN

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, observant un nanosatèl·lit a l'Aeroport de Lleida-Alguaire
El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, observant un nanosatèl·lit a l'Aeroport de Lleida-Alguaire | ACN (Arxiu)

El Govern reservarà un milió d'euros per a noves inversions en el sector dels nanosatèl·lits, dividides en dues aportacions de 500.000 euros cada una a l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i a la Fundació i2CAT, tal com consta als acords de Govern publicats aquest dimarts. L’objectiu és seguir desplegant l'estratègia NewSpace, la iniciativa impulsada pel Departament de Polítiques Digitals i que té com a objectiu "consolidar i maximitzar el lideratge de Catalunya en el camp dels nanosatèl·lits". Aquesta inversió farà possible el desenvolupament de l'estació de terra per a comunicacions i control de satèl·lits, que permetrà fer el seguiment i descàrrega de dades de l'Enxaneta, el primer satèl·lit de la Generalitat.

A través d'aquesta partida, el Govern també contempla accions com la posada en marxa d'un programa d'acceleració de start-ups enfocades al sector espacial, definir i executar casos d'ús amb la informació rebuda de l'Enxaneta i altres nanosatèl·lits i la creació del Catalonia NewSpaceLab, un organisme que vol reivindicar el paper dels nous laboratoris que sorgeixin a partir del llançament de nanosatèl·lits.

Segons destaca la Generalitat, el sector conegut com a "nova economia de l'espai", basat en l'ús de satèl·lits més petits i de menor cost que orbiten a baixa altura, és un sector "emergent i d'alt valor afegit, generador d'oportunitats i creixement econòmic". Segons els càlculs de l'administració, aquesta activitat crearà 1.200 nous llocs de feina i una facturació de prop de 300 MEUR fins al 2025. En els pròxims cinc anys, la Generalitat preveu sumar 75 empreses al sector dins el territori català, així com multiplicar per quatre els llocs de feina i per sis els ingressos.