El nou virus d’Android que s’amaga rere una actualització

Un ‘malware’ provinent de fonts externes amenaça els terminals amb el sistema operatiu de Google

Categories:

Redacció

Android s'enfronta a una nova amenaça
Android s'enfronta a una nova amenaça | Cedida

Els telèfons mòbils amb el sistema operatiu d’Android s’enfronten a un nou virus que es fa passar per una actualització. L’empesa de seguertat Zimperium ha descobert el malware, que intenta enganyar l’usuari amb una aparença tan “sofisticada” que, tot i ser descarregada des de fonts externes, no ha encès l’alarma dels propietaris dels dispositius.

El spyware System Update s’instal·la a través d’una app infectada que prèviament hem descarregat des de fora de Google Play Store. El mecanisme funciona de manera que, quan s’obre, avisa l’usuari amb un missatge que cal actualitzar el sistema. Un cop s’ha efectuat el procés, el virus demana accés a funcionalitats com l’historial de trucades, els contactes, eines de missatgeria instantània, gravacions d’àudio, càmera, historial de navegació, etc. És a dir, si s’accepta, el malware tindrà via lliure per llegir i usar les dades guardades al telèfon.

Per als usuaris més previnguts, els qui no descarreguen mai aplicacions de plataformes externes a Google, el risc és mínim. La Store oficial no té cap app infectada amb aquesta nova amenaça i la mateixa companyia n’està al corrent, pel que ha anunciat que s’han extremat les precaucions per evitar que hi entri. Per aquest motiu, els terminals afectats pel malware són només aquells que han tingut accés a descàrregues externes.

Davant del dubte de possibles actualitzacions que arribin al telèfon, una via per verificar que es tracta d’un update legítim és accedir a la configuració del sistema i cercar manualment actualitzacions. Si en aquesta finestra es rep l’avís d’un nou paquet, vol dir que és fiable i prové de Google; en cas contrari, es tracta del virus.