Intel·ligència artificial o ment humana: qui trauria millors notes?

Eduref.net compara exàmens fets per màquines i per estudiants per identificar fins a quin punt els algoritmes poden imitar els humans

Categories:

AMIC

La IA no és capaç d'imitar la creativitat humana
La IA no és capaç d'imitar la creativitat humana | Pixabay

Qui és superior: la ment humana o la intel·ligència artificial? El matemàtic, criptògraf i informàtic britànic Alan Turing ja va crear un test per comparar a cegues les respostes de la tecnologia i les de les persones. La conclusió que va extreure és que, davant dels dubtes, s’ha de tipificar com IA. L’organització dedicada a la investigació en el sector educatiu Eduref.net ha engegat una recerca similar: ha sotmès a examen textos que, segons professionals docents, han estat escrits per màquines juntament amb redaccions escrites per joves estudiants de secundària. L’objectiu és identificar amb total seguretat què és obra de la tecnologia i què no, i qui trauria millors notes.

Les matèries sobre les quals van haver d'escriure tant els alumnes humans com la IA van ser quatre: mètodes de recerca, història dels Estats Units, lleis, i escriptura creativa. En dues la segona i tercera àrea, GPT-3 va obtenir una qualificació de B-, que equivaldria en el nostre sistema a un cinc i molt o un sis i poc. En la disciplina de mètodes de recerca, en la qual tots havien d'escriure sobre l'eficàcia de les vacunes de la covid-19, la intel·ligència artificial va obtenir una qualificació de C, que vindria a ser un suficient.

On la tecnologia va suspendre és en escriptura creativa, demostrant que actualment les intel·ligències artificials poden ser bones resumint dades, però encara no estan a l'altura quan han de dur a terme un treball més artístic.

La base de la solució emprada per a la investigació són els algoritmes desenvolupats pel laboratori OpenAI anomenats Generativa Pre-trained Transformer 3. Aquest espai ha estat impulsat per Elon Musk, fundador de Tesla i Space X, i s’ha posicionat com el centre pioner en el tractament del llenguatge.