Els ingressos del sectors de les telecomunicacions cauen tot i el desplegament de la fibra òptica

La quota de mercat de la banda ampla fixa dels tres principals operadors cau un 4,9% i registra una davallada del 2,3% en la telefonia mòbil

Categories:

Redacció

La covid-19 impacta el sector de les telecomunicacions
La covid-19 impacta el sector de les telecomunicacions | Cedida

El sector de les telecomunicacions ha tancat el 2020 amb una caiguda del 6% en els ingressos dels serveis minoristes. Segons les dades de l’estadística trimestral de CNMCData, al tancament de l’últim trimestre, les companyies van assolir un total de 6.072 milons d’euros, amb una caiguda del 4,9%. En el cas de la banda ampla, la taxa interanual ha ascendit un 2,4%, a diferència de la resta de prestacions.

Les tres principals operadores de l’àmbit han aplegat en el darrer trimestre el 73,3% dels ingressos minoristes, un 1,4% menys que en el mateix període de l’any anterior.

Font: CNMC


El grup MASMOVIL i Euskaltel han augmentat els seus ingressos minoristes en taxa interanual fins a representar el 8,5% i el 2,7% del total, respectivament, mentre que els tres principals operadors han reduit la xifra procedent de client final.

Connexions d'alta velocitat

El total d'accessos instal·lats de xarxes de nova generació (NGA), que permeten connexions de molt alta velocitat, ha continuat creixent el 2020 amb 66,5 milions d'accessos, un 5,8% més que fa un any. Els únics que han cerscut són els corresponents a fibra fins a la llar (FTTH), amb gairebé 56 milions d'accessos desplegats enfront dels 52,2 milions de desembre de 2019. Les connexions NGA actives han suposat 14 milions, un 9,7% més que fa un any. Les que més s’han incrementat més han estat les de fibra fins a la llar, que han sumat 1,4 milions d'accessos nous en un any fins als 11,7 milions.

Amb aquestes xifres, s’ha tancat l’any amb un parc total de 15,9 milions de connexions de banda ampla fixa. D’aquestes, gairebé un 87% tenien una velocitat contractada de 30 Mbps o més; i el 96,6%, 100 Mbps o més.

Al desembre de 2020, el 81,9% de les línies de banda ampla fixa pertanyien als tres principals operadors, 3,2 punts percentuals menys que fa un any.

Telefonia mòbil i televisió de pagament

En el terreny dels mòbils, el 2020 s’han assolit els 55,6 milons de línies, de les quals un 86% tenia connexió a internet. Els principals operadors han aplegat el 74,6% dels contractes, un 2,3% menys que en l’any anterior.

El total d'abonats de televisió de pagament ha pujat un 13,6% en taxa interanual fins als 8,2 milions d'abonats. La televisió amb tecnologia IP continua sent la majoritària, amb 4,8 milions d'abonats, 128.000 més que fa un any.