Els ‘gamers’ espanyols se situen al top10 en el consum de videojocs a Europa

El consum de jocs a través de consoles, ordinadors i mòbils té una penetració del 45% a l’Estat, on els aficionats es divideixen en ‘hardcore’, casuals i ocasionals

Categories:

Redacció

Els usuaris casuals són més propensos a l'adquisició de consoles
Els usuaris casuals són més propensos a l'adquisició de consoles

Espanya és un dels principals mercats de videojocs del món. Es troba en la desena posició segons un informe de Newzoo sobre el sector durant el 2020 i compta amb una penetració del 45%, només per darrere de França, Alemanya i el Regne Unit, tal com apunta un estudi de GameTrack. Tot i que el gaming a Europa cada cop té més presència, no tots els jugadors tenen els mateixos perfils i es diferencien pel temps que hi dediquen, el dispositiu utilitzat i la inversió que s’hi destina a aquesta mena d’oci. En el cas dels espanyols, la plataforma OnlineChampion divideix els aficions en tres grups: hardcore gamer, casual i ocasional.

Hardcore Gamers

Fa referència a aquells usuaris que dediquen gran part del seu temps i economia a jugar a videojocs i que encaixaria amb el prototip de gamer. Disposen d'equips dedicats, ordinadors a mida, set-ups de SimRacing, realitat virtual i altres perifèrics de nínxol. Quant a la tipologia de joc, els gustos són diversos i no hi ha un patró homogeni. “Podem trobar des d'usuaris que són fanàtics de Shooters FPS com Counter Strike i Valorant, fins a pilots de SimRacing, alguns, a l'alçada de professionals, que es poden trobar en competicions de iRacing, Assetto Corsa, o Project cars, entre altres”, detalla Alex Mallart, cofundador de OnlineChampion.

Aquest perfil és el que percentualment fa una major despesa i aporta majors beneficis a les empreses del sector del videojoc. Consumeixen software i hardware, però també acostumen tenir subscripcions i micropagaments a plataformes. A més, aquest és l'usuari més digitalitzat i tecnològic de tots, per la qual cosa la majoria de les compres que fa solen ser a través de plataformes digitals especialitzades. Encara que també són els més partidaris, abans de la pandèmia almenys, d'assistir a grans esdeveniments competitius i de gaming. Pel que fa a les edats que es poden trobar en aquest perfil, el rang d'edat es concentra principalment entre els 16 i 40 anys, segons dades d'Intel i GfK.

Els ‘hard core gamers’ fan grans inversions en videojocs i ‘hardware’ específic, pel que són el segment més rendible per a la indústria

Es tracta d'un perfil tradicionalment molt enfocat a l’ordinador de sobretaula, un segment que tot i ser el més rendible, és el menys nombrós (16% dels gamers), ja que les vendes i l'ús de les consoles a Espanya és majoritari, segons revela l'Associació Espanyola de Videojocs (AEVI) en el seu anuari de 2019 sobre La Indústria del Videojoc a Espanya.

Finalment, aquests gamers intervenen també en la creació d'uns certs productes i en la seva massificació, com el cas de la realitat virtual, el SimRacing, el streaming, i fins i tot el moviment dels esports, ja que la majoria d'aquests productes i serveis han estat creats a partir de petits grups i fans, tecnològicament hàbils i que, fins i tot, han acabat fundant grans empreses.

Casual Gamers

Aquest el segment més important, tant en volum d'usuaris com en valor total de les vendes, però no en el marge de benefici que aporta a les empreses. Es tracta del consumidor més habitual, que compra consoles com Nintendo Switch o dispositius de Playstation i Xbox.

Encara que cada vegada són més experts i consumeixen productes cada vegada més complexos, són usuaris de dispositius paquetitzats, fàcils d'usar, intuïtius i complets, en els quals únicament han d'adquirir els videojocs i perifèrics concordes al dispositiu que tenen a casa. “Tot això permet una experiència de masses, al no requerir un coneixement tecnològic avançat, permetent que públics de tota mena, des de nens fins als més adults, puguin convertir-se en usuaris de videojocs”, explica el cofundador de OnlineChampion.

Els jugadors casuals són el segment més gran i representen els aficionats que busquen una experiència de masses i segueixen les modes dels influenciadors

L'oferta per a aquest públic és extremadament variada i no hi ha una tipologia de videojoc definida, encara que acostuma a anar molt vinculat a la tendència de moda que solen generar els hardcores gamers, les empreses i estudis de videojocs amb els seus llançaments i, especialment els influencers. Encara que no són els consumidors que més temps juguen o inversió mensual fan en videojocs, sí que hi ha una majoria molt informada, que veu contingut audiovisual via streaming o vídeo en diferit dels seus creadors de contingut, marques, competicions i videojocs favorits.

En aquest segment, el rang d'edat està per sota dels 18 anys i al no tenir un poder adquisitiu propi, la majoria compra videojocs i maquinari d'una forma casual. Una cosa gens menyspreable, ja que més d'un 80% dels menors d'edat entre 6 i 17 anys juguen de forma regular a videojocs, segons la AEVI.

Un usuari cada vegada més bolcat cap al consum de videojocs i el consum i participació creant retransmissions de streaming. Però també en la compra de perifèrics que abans eren una cosa característica únicament en els jugadors més experts. Segons la AEVI, també cal destacar que les seves hores de joc no sols es concentren en la consola o ordinador, sinó també en el telèfon intel·ligent.

Gamers Ocasionals

L'últim gran grup i, que rivalitza en nombre d'usuaris amb els usuaris casuals, són els esporàdics. Aquest col·lectiu pot no encaixar amb la descripció típica d'un gamer, però consumeix videojocs un temps molt elevat durant la setmana i ho fa principalment a través del mòbil. Un dispositiu que, encara que pugui semblar que no és el més característic, mundialment representa, segons Newzoo, gairebé un 50% dels més de 160.000 milions de dòlars facturats per la indústria del videojoc en 2020. A Espanya, aquesta xifra és fins i tot superior, arribant a ser un 80% de la facturació del mercat històricament, d'acord amb un Informe de Statista sobre jocs per a mòbils. “L'ús generalitzat del mòbil, ajudat també per l'efecte dels confinaments i la pandèmia, que han fet que tots consumem més digitalment des dels nostres dispositius, fa que aquest segment vagi a continuar creixent i, com els altres, és probable que també maduri al seu temps cap a un coneixement més tecnològic dels productes, que faci que el seu consum es faci més complex i variat fora del dispositiu mòbil”, conclouen des de OnlineChampion.

Els videojocs al mòbil generen un 80% de la facturacio del mercat espanyol

Aquest grup d'usuaris adquireix majoritàriament serveis afegits a jocs gratuïts, els coneguts free to play o F2P. En canvi, no sol adquirir perifèrics específics de cap mena, però si que compra consoles generalment, no per al seu propi ús, sinó per al dels integrants de la seva família (pares principalment). A Espanya 4 de cada 5 llars tenen almenys una consola, segons la AEVI.

Etiquetes