StageInHome, la IA que redecora habitacions per tu

La ‘start-up’ catalana ha creat un model capaç de generar automàticament fins a cinc estils d’estances a partir d’una única fotografia

Categories:

Marc Vilajosana

La tecnologia de StageInHome funciona a partir de xarxes generatives, la mateixa tècnica emprada en els 'deepfakes'
La tecnologia de StageInHome funciona a partir de xarxes generatives, la mateixa tècnica emprada en els 'deepfakes' | Cedida

Volem comprar-nos un nou pis i tenim mil idees al cap de com volem que siguin les habitacions, però les fotografies que veiem als portals web, amb estances buides o decorades amb mobles que acumulen dècades a les espatlles, no ajuden especialment a potenciar la imaginació. Per lluitar contra aquesta mena de situacions ha nascut StageInHome, una start-up catalana que ha desenvolupat un sistema de decoració d’habitacions automatitzat basat en algoritmes.

“El que nosaltres proposem és un model d’intel·ligència artificial (IA) que, donada una única foto, és capaç de redecorar aquest espai”, defineix l’enginyer especialitzat en machine learning de la companyia, Pau Domingo. La tecnologia que han desenvolupat és capaç d’identificar les estructures bàsiques de l’estança per tal de conservar els elements inamovibles: “Si la fotografia té una finestra, la finestra es manté, així com les portes”. A més, l’eina ofereix fins a cinc estils de decoració diferents, i tenen previst posar-se en contacte amb dissenyadors d’interiors per orientar la seva proposta a les modes i tendències actuals.

Domingo: “El que nosaltres proposem és un model d’intel·ligència artificial que, donada una única foto, és capaç de redecorar aquest espai”

Actualment existeixen solucions per evitar aquesta classe de problemes, com canviar físicament els mobles o bé utilitzar noves tecnologies com el disseny 3D, però es tracta d'accions que comporten una inversió important en temps o diners. “El que fa la nostra xarxa és una reconstrucció: difumina una mica els dos continguts de manera que el resultat final sembli que el llit estigui a l’habitació”, explica l’enginyer informàtic. Curiosament, StageInHome no treballa amb models 3D, sinó que els algoritmes estan construïts a partir d’imatges en 2D.

A partir d'una única fotografia, els algoritmes de StageInHome generen cinc propostes de decoració amb estils diferents
A partir d'una única fotografia, els algoritmes de StageInHome generen cinc propostes de decoració amb estils diferents

Una tecnologia a la cerca de dades

El model desenvolupat per StageInHome utilitza algoritmes basats en xarxes generatives, la mateixa tecnologia emprada en els deepfakes. El sistema necessita una gran quantitat de dades per ser entrenat, i es tracta, segons Domingo, del principal escull a l’hora de seguir creixent: “Com que s’alimenta d’un munt de dades, en necessitem moltes i de tota mena: banys, cuines… Aquest és el nostre major problema”. Fins ara, han estat utilitzant dades públiques de recerca, atès que la majoria de l’equip són estudiants de màster a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), però recentment han arribat a acords amb empreses immobiliàries per utilitzar les seves bases de dades per reforçar la potència del model.

StageInHome ha arribat a acords amb empreses immobiliàries per utilitzar les seves imatges d'habitacions per entrenar el model d'intel·ligència artificial

I és que StageInHome té clar que els agents del sector són els seus principals clients. “Estem enfocats sobretot a agències, portals de l’estil d’Idealista, amb multitud de pisos per vendre”, comenta l’enginyer. La col·laboració amb aquests negocis sorgeix de manera natural, atès que són els qui més es poden beneficiar de l’eina desenvolupada per l’empresa. Amb tot, no és l’únic mercat obert: “Estem veient que no només estarien interessades immobiliàries, sinó també empreses enfocades a la venda d’immobles i de quadres, que volen que apareguin els seus productes a les imatges que nosaltres generem”.

Ara mateix, la intel·ligència artificial que han desenvolupat només pot generar imatges d’habitacions, però en el futur esperen poder dissenyar nous tipus d’estances, com despatxos o oficines. “El mercat ens demana banys i cuines, especialment per visualitzar reformes”, apunta Domingo. Paral·lelament, l’equip vol explotar una segona línia de negoci amb la substitució dels mobles de les fotografies per productes reals, que puguin comprar-se a través d’una shopping list incorporada al sistema. Mentrestant, l’empresa ha estat guardonada recentment als Curiosity Data Science Iberian Awards amb el segon premi de la categoria Data4Business i formarà part del nou programa d’incubació de start-ups de Barcelona Activa.