CTO per a la regió d'EMEA de Pure Storage

Reequilibrar esforços per al 2021

"Gran part de les dades d'una empresa seran segrestades i podran perdre's"

A aquells negocis que no s'havien embarcat encara en el viatge de la transformació digital, la pandèmia els va obligar a revisar la seva TI, i a tota velocitat. En el procés, moltes empreses van canviar les seves eleccions tecnològiques, optant per una infraestructura que anava més enllà de les seves necessitats, i apostant per solucions costoses amb una gran capacitat. A llarg termini, aquestes eleccions poden arribar a resultar insostenibles, per la qual cosa en el 2021 les empreses hauran de tornar a centrar-se en el mitjà termini, reequilibrar i optar per les solucions que s'ajustin a les seves necessitats sense deixar de ser àgils. En 2021 el paper del CTO haurà d'adaptar-se a ser el "renegociador", és a dir, trobar els sistemes millor ajustats per a simplificar els pressupostos.

Però si la covid-19 ha tret el millor de la gent, també ha portat el pitjor en alguns casos. Un altre àmbit al qual caldrà parar atenció és la ciberseguretat. Els hackers han aprofitat el fenomen del treball a distància per atacar les empreses a través dels usuaris més vulnerables o de les vulnerabilitats en la seva protecció perimetral ara més extensa, la qual cosa ha donat lloc a un nombre d’incidents sense precedents.

"Quan el temps d'inactivitat sostingut resulta gairebé tan car com pagar el rescat, la velocitat a la qual els sistemes poden ser restaurats és cada vegada més important"

Per això, en 2021 veurem un augment continu de devastadors atacs de ransomware, on el total o gran part de les dades d'una empresa seran segrestats i podran perdre's, la qual cosa comprometrà la continuïtat de l'operativa i fins i tot la supervivència de les empreses. Això portarà a les organitzacions a recórrer a tecnologies i serveis de còpia de seguretat com a última línia de defensa. Quan el temps d'inactivitat sostingut resulta gairebé tan car com pagar el rescat, la velocitat a la qual els sistemes poden ser restaurats és cada vegada més important. Per això, les organitzacions guanyadores buscaran adoptar solucions de còpia de seguretat que garanteixin que els sistemes tornin a estar en línia en minuts o hores en lloc de dies.

"Gran part de les dades d'una empresa seran segrestades i podran perdre's,comprometrà la continuïtat de l'operativa i fins i tot la supervivència de les empreses"

Amb tanta incertesa encara sobre les espatlles, és poc probable que veiem les organitzacions gastant més del compte en un futur pròxim. Per aquesta raó, l'any que ve veurem com vigilaran més de prop les seves despeses i reduiran els costos generals. Per tant, els models de consum flexibles que tenen la capacitat de gestionar els costos al llarg del temps sense un contracte a llarg termini seran vitals, i el fet de poder evitar les grans i arriscades inversions en infraestructura capex ajudarà les organitzacions a mantenir-se.

Durant diversos anys els contenidors han ocupat un lloc en les meves prediccions, ja sigui parlant de contenidors com una tendència que es popularitzava o bé de l'augment de les càrregues de treball dels contenidors d'informació persistent. A mesura que aquest segment madura més, veiem que les solucions granulars dels contenidors es tornen importants i que la centralitat de l'aplicació es torna essencial. Tot girarà entorn de l'aplicació empresarial; a l'operativa diària consistent i fiable, encriptant les dades, donant suport a tota l'aplicació no sols les seves dades i sent capaç de moure lliurement l'aplicació d'un entorn a un altre, d'un centre de dades a un altre o d'un núvol a una altra en funció de les circumstàncies canviants. Ja es tracti d'una aplicació casolana o comercial, l'atenció se centrarà en l'aplicació.