CEO de Verne Technology Group

Com contribueixen les empreses tecnològiques al futur laboral

"Les empreses tecnològiques són la punta de llança en la definició de com seran les diferents modalitats de treball"

El futur del treball és un concepte molt en voga últimament. Ja es parlava d'això abans del covid-19 donat l'accelerada transformació digital que estàvem vivint, però a causa de la pandèmia ha adquirit major rellevància que mai, passant a ser una tendència en auge.

A l'hora de parlar d'aquest tema, hem de tenir en compte tres dimensions que estan interrelacionades: el tipus de treball que pot ser automatitzat; qui pot desenvolupar aquella porció que no serà automatitzada; i on tindrà lloc el desenvolupament d'aquestes activitats. Independentment de les decisions que prenguin les empreses per organitzar el treball del futur, es planteja una pregunta: quin és el paper que exercirà la tecnologia en aquest procés i, en conseqüència, les empreses tecnològiques?

"Les empreses tecnològiques són la punta de llança en la definició de com podran ser les diferents modalitats de treball del futur"

La resposta és clara i simple: les empreses tecnològiques ja exerceixen i continuaran exercint diversos rols claus en aquesta matèria. En primer lloc, són la punta de llança en la definició de com podran ser les diferents modalitats de treball del futur en els tres vessants esmentades, ja que, en el seu cas, la tecnologia forma part de l'ADN del projecte empresarial des del moment zero. Cal considerar que les persones que componen els seus equips compten ja amb perfils tecnològics altament qualificats, experts que es necessitaran en totes les empreses en un horitzó temporal molt pròxim. Persones que impulsen la innovació i, per tant, la seva labor diària estableix les bases del que serà una força de treball diferent a l'actual, i no necessàriament exclusiva de les empreses que s'exerceixen en l'àmbit tecnològic.

D'altra banda, en el funcionament i organització diària de qualsevol empresa i les seves activitats, sigui de manera presencial sigui remota, la tecnologia i, sobretot, les infraestructures que l'habiliten, són importantíssimes. La hibridació en els espais de treball farà que les oficines canviïn les seves formes de funcionament amb la incorporació d'eines com la intel·ligència artificial, l’IoT o la realitat virtual, opcions que ja estan oferint les empreses tecnològiques, avui a major escala que mai.

"La hibridació en els espais de treball farà que les oficines canviïn amb la incorporació de la intel·ligència artificial, l’IoT o la realitat virtual"

En tercer lloc, a l'hora d'oferir aquests productes i serveis, es pensen, plantegen i dissenyen projectes a mesura de les necessitats concretes dels clients, amb la suficient flexibilitat com per poder actualitzar-los contínuament quan la situació ho requereixi. Això no sols és necessari per fer front a un context cada vegada més canviant i volàtil, sinó també perquè la universalització de la digitalització arribi a tot el teixit empresarial i a qualsevol empresa, independentment de la seva grandària o sector, compti amb les eines indispensables per fer front al desafiament d'organitzar el treball.

Finalment, les empreses tecnològiques també exerceixen un paper pedagògic, preparant els usuaris sobre les seves tecnologies perquè sàpiguen entaular una relació humà-tecnologia saludable i puguin aprofitar correctament les seves funcionalitats. Les màquines estalviaran gran part del treball més tediós i repetitiu que aporta poc valor real, però no esborraran per complet del mapa tots els llocs de treball ocupats per persones. No totes les solucions als problemes provindran exclusivament de la tecnologia i seran justament les habilitats humanes les que destacaran sobre les capacitats de les màquines quan aquestes últimes no puguin donar una resposta adequada. Així, és necessari posar l'accent que la tecnologia incrementa la productivitat, la competitivitat i com ja estem veient en les solucions més avançades, la creativitat, però les habilitats humanes sempre pesaran més a l'hora de prendre decisions.

"Les màquines estalviaran gran part del treball més repetitiu, però no esborraran per complet del mapa tots els llocs de treball ocupats per persones"

La pandèmia del covid-19 va venir a alterar les nostres vides per sempre i accelerar processos de canvi que ja estaven en curs. El món del treball no és l'excepció i la tecnologia i transformació digital compliran un paper fonamental en la redefinició del seu futur. En això, les empreses tecnològiques tenen molt a aportar i el seu treball serà indispensable per a fer realitat allò que avui només som capaces d'imaginar-nos.

Etiquetes