Catalunya avança en la integració d’una infraestructura de comunicació quàntica europea

La Generalitat llança una prova pilot per enllaçar punt a punt l’ICFO i el CTTI amb el sistema Quantem Key Distribution en el marc del programa EuroQCI

Categories:

Redacció

Catalunya entrarà en la xarxa europea de comunicació quàntica
Catalunya entrarà en la xarxa europea de comunicació quàntica | CC0

La Generalitat de Catalunya ha engegat una prova pilot per desenvolupar i validar un sistema de distribució quàntica de claus criptogràfiques que s’implementarà en un enllaç punt a punt de 30 km entre l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), a Castelldefels, i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), a l’Hospitalet del Llobregat. L’objectiu del projecte és testar la seguretat de la infraestructura amb Quantem Key Distribution (QKD) que puguin beneficiar la indústria i la ciutadania, i validar els avantatges de la tecnologia en integrabilitat, costos i potencial de mercat.

L’encriptació quàntica suposa un nivell superior de seguretat davant l’ús dels algoritmes actuals. Malgrat que aquestes operacions matemàtiques garanteixen una invulnerabilitat elevada, la professionalització del cibercrim i els avenços tecnològics progressius poden facilitar el desxifrat de les claus. Amb els sistemes de distribució quàntica de claus criptogràfiques es basen en lleis de la física i en operacions computacionals clàssiques són la solució davant del context i presenten dos avantatges: compatibles amb les tecnologies actuals, integrant-se fàcilment als sistemes com un add-on, i romanen segures a llarg termini.

Projecte a escala europea

El projecte està impulsat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, i està coordinat per l’ICFO en col·laboració amb l’empresa Cellnex, gestora de la xarxa oberta de Catalunya, i de la Fundació i2CAT, proveïdora de part del software necessari per dur-lo a terme. Forma part del conjunt d’iniciatives que s’implementaran per al desenvolupament de la futura infraestructura paneuropea de comunicacions quàntiques EuroQCI. L’EuroQCI és una iniciativa de la Comissió Europea que proveirà d’una xarxa de comunicacions quàntiques i que es desplegarà al llarg dels propers 10 anys.

Font: @FutureTechEU

Aquesta futura infraestructura, certificada punt a punt, permetrà la transmissió i emmagatzematge de dades i informació de manera completament segura, a través de connexions entre els diferents actius clau en el territori de la Unió Europea, mitjançant enllaços terrestres i via satèl·lit.

EuroQCI buscarà demostrar diferents casos d’ús on aquesta iniciativa és un primer pas per a, en un futur, tenir un rol rellevant en àrees com la ciberseguretat per a centres de dades, la comunicació entre satèl·lits i la Terra, la protecció de xarxes de distribució elèctrica i la comunicació governamental.