L’exclusivitat de Clubhouse revoluciona la xarxa

L’app més popular del moment aposta per sales amb converses i debats en àudio com a proposta per difondre continguts a internet

Categories:

Redacció

Clubhouse es posiciona com la xarxa amb continguts sonors del moment
Clubhouse es posiciona com la xarxa amb continguts sonors del moment | CC0

El món de les xarxes socials muta a un ritme difícil de seguir. Desapareixen i apareixen noves plataformes sense que els més avesats, malgrat que estan presents a internet, puguin aprendre’s el nom. L’última a revolucionar el galliner ha estat Clubhouse, creada a mitjans del 2020 i amb una popularitat en creixement exponencial en els últims mesos. I no ha estat pels seus vídeos de consum fàcil, ni per les fotografies artístiques, sinó tot el contrari: no hi ha contingut visual, sinó sonor.

Per a qui no conegui la xarxa, Clubhouse va una passa més enllà del podcast integrant la interacció de l’oient. Però cal invitació prèvia per accedir-hi, un tret que li dona exclusivitat i alhora ajuda a augmentar la seva popularitat per la restricció. Cada nou usuari té dret a convidar dues persones i així successivament. Només els més actius poden anar guanyant invitacions per incloure a la comunitat els seus coneguts.

A més activitat, més possibilitat de convidar nous coneguts a Clubhouse | CC0

Fins al moment, només està disponible per a iOS, però l’èxit recollit ha saturat en diverses ocasions els servidors. Tampoc ha passat per alt pels competidors, que no volen quedar-se enrere. Twitter va ser dels primers a anunciar que pujava al carro dels xats d’àudio.

Una xarxa exclusiva

Un cop dins, els membres poden unir-se a sales virtuals especialitzades en temes diversos i decidir simplement escoltar els discursos o bé interactuar amb els ponents demanant prèviament el torn de paraula. Els participants només poden veure la imatge de perfil i el noms dels que es troben al fòrum.

Alguns dels temes amb més seguidors són tecnologia, innovació, oci o salut, però els usuaris poden definir quines àrees són de la seva preferència i obtenir recomanacions de l’app. També disposa d’un cercador per trobar altres sesions.

La xarxa busca sales amb continguts afins als interessos dels usuaris i ofereix un cercador per navegar pels espais que estan en emissió

Seguint les últimes tendències en social media, les converses i debats són efímers. No es graven ni es poden seguir si no s’entra dins de la sala on s’està emetent.

Privacitat de les dades

Malgrat que totes les aplicacions de mòbils usen informació com els contactes de l’agenda o les cerques a internet, la Forbes explicava en un article que Clubhouse és més invasiva. Per convidar els amics a una xarxa social, l’aplicació utilitza els contactes del mòbil i contrasta els números amb els d’altres usuaris ja presents a la xarxa. D’aquesta manear, suggereix persones a qui es poden convidar segons el nombre de coneguts que tingui a l’app. Aquesta mateixa estratègia va fer que Facebook hagués d’anar als tribunals per vulnerar el Reglament de Protecció de Dades de la Unió Europea.

Entre altres de les polèmiques que envolten l’aplicació, una de les més destacades és la que envolta al mercat negre per comprar invitacions. El fet de ser exclusiva i de requerir de coneguts que ja hi són dins, ha provocat que algunes persones arribin a pagar per poder accedir-hi.