La metodologia BIM troba obstacles per implantar-se a Espanya

El modelatge d’informació en construcció utilitza la intel·ligència artificial i el ‘big data’ per crear maquetes virtuals

Categories:

Irene Cecilia

La metodologia BIM troba obstacles per implantar-se a Espanya
La metodologia BIM troba obstacles per implantar-se a Espanya

El modelatge d'informació en construcció (BIM) està trobant obstacles per implementar-se i normalitzar-se a Espanya. Tot i que la Unió Europea va crear una directiva per fer obligatori el seu ús, a Espanya encara no s'ha impulsat. La falta de digitalització en les administracions públiques ha suposat que el país vagi una passa enrere en aquest àmbit. Però que aporta aquest sistema? Es tracta d'una metodologia que utilitza la intel·ligència artificial i el big data per transposar la informació dels plànols a l’entorn digital, desenvolupant maquetes i dissenys sobre els que poder treballar. És a dir, una solució per eficientar el tan analògic procés de construcció.

La metodologia BIM utilitza intel·ligència artificial i big data per crear modelatges virtuals

Com aquesta metodologia encara no està normalitzada, les empreses segueixen treballant amb models tradicionals. De cara a les administracions això suposa un problema, ja que dificulta la implantació del BIM i la digitalització del sector. Segons afirma el cap del Servei d'inspecció tècnica d'obres del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Camps, com a sector tenen "la necessitat de digitalitzar-se". "El BIM és la volta de rosca en aquest marc. Funcionarà si tot el sector privat i públic ho veu útil i aporta quelcom de valor", afegeix en la seva intervenció en la taula rodona organitzada per BIM Academy sobre el paper de la digitalització territorial en l’administració pública. 

Estràtegia per normalitzar el BIM

A Catalunya només un terç de la construcció es fa des d'entitats públiques, però ni aquest ni els dos terços restants suposen una implantació del BIM important. Segons Maria Pla, de l'àrea de mapa urbà i fotogrametria de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, per aconseguir establir la metodologia s’ha de tenir molt en compte “els estàndards, que serà el que permetrà garantir una total interoperabilitat." Aquest aspecte es relaciona amb la recollida de dades del BIM, ja que Pla destaca si s'aporta nova informació als estàndards, aquests maduraran i es desenvoluparan, permetent crear una base de metadades aplicables a diferents projectes.

Falta d'interès governamental

Segons la CEO i advocada de Lambox, Alba Fernández, es necessita inversió pública per a poder implementar noves metodologies i digitalitzar les administracions per a poder facilitar els processos de licitacions i construccions i implementar el BIM de forma eficaç. També destaca que "són les administracions les que estan prenent iniciatives, però el govern no està fent res, tenen un altre tipus de prioritats.” “És una falta de voluntat governamental", afegeix.

Per poder establir el BIM en les institucions públiques és necessari tenir recursos i entendre el seu funcionament i beneficis. Segons l'enginyer de camins, canals i ports, BIM Leader, Pablo Olivares "l'administració necessita inversió humana en formació, en aprenentatge i en mitjans per la digitalització". Això implica que s'han de comprendre les tècniques i eines base per dur a terme els projectes, com els softwares i els nous models tecnològics, per a poder introduir noves metodologies.