Unes eleccions a Catalunya el 30 de maig podrien comptar amb vot electrònic

El conseller Puigneró considera que seria possible adoptar la via telemàtica per almenys per al vot exterior

Categories:

ACN

El vot telemàtic podria facilitar la celebració d'unes eleccions
El vot telemàtic podria facilitar la celebració d'unes eleccions | CC0

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha assegurat que si les eleccions es fan el 30 de maig es podria implementar el vot electrònic. En una entrevista a Ràdio4, el també candidat de JxCat ha explicat que la via és la modificació de la LOREG: "Es podria fer alguna cosa, almenys pels votants de l'exterior".

La llei per permetre el vot telemàtic dels catalans i catalanes residents a l'estranger està encallada al Parlament des del 2018. Hi va haver un primer intent de portar la regulació a la cambra catalana el 2016, però l'aplicació del 155 va fer decaure la iniciativa. L'octubre del 2018 el departament d'Exteriors va aprovar una altra llei amb el mateix objectiu i Cs, PSC-Units i PPC hi van presentar esmena a la totalitat en contra.

Una proposta sobre la taula

Des del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ja veien inviable al novembre desencallar la qüestió de cara a les eleccions previstes per al 14 de febrer. En cas que es volgués regular el vot telemàtic per al conjunt de la població, no només els residents a l'exterior, s'hauria de modificar la Llei Orgànica de Règim Electoral (LOREG) des del Congrés i no n'hi hauria prou en fer una llei des del Parlament.

La Junta de Portaveus no ha posat mai data per al debat a la totalitat que permetria o tombaria la tramitació de la iniciativa. Des del Departament d'Acció Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència argumenten que la llei s'ha d'aprovar per dos terceres parts de la cambra i que el rebuig de Cs, PPC i PSC ho fa inviable.

Si finalment el TSJC validés el decret del Govern que desconvoca els comicis del febrer, i s'activa de nou la data del 30-M, la voluntat d'aprovar el vot electrònic tornaria a ser, de nou, una qüestió política.

Etiquetes