La CE aprova el Corredor 5G del Mediterrani

El projecte, amb una inversió de 16 MEUR, s’executarà des d’aquest setembre i fins al novembre de 2022

Redacció

El conseller Puigneró en la roda de premsa de valoració del Corredor 5G del Mediterrani
El conseller Puigneró en la roda de premsa de valoració del Corredor 5G del Mediterrani | Departament de Polítiques Digitals

La Comissió Europea (CE) ha aprovat el Corredor 5G del Mediterrani (5GMed Corridor), promogut per un consorci coordinat per Cellnex Telecom i format per 21 entitats, empreses i centres tecnològics de sis estats per desenvolupar un corredor transfronterer on poder dur a terme proves amb vehicles autònoms i connectats. El projecte, amb un cost de 16 MEUR i finançat al 75% per la CE, es posarà en marxa el setembre de 2020 i s’executarà fins al novembre de 2022.

El 5GMed Corridor té com a objectiu aportar un model de desplegament sostenible de 5G per a la mobilitat del futur al Corredor del Mediterrani entre la frontera francesa i espanyola i provarà serveis de mobilitat connectada i automatitzada i de comunicacions mòbils a l’autopista i el ferrocarril entre Figueres i Perpinyà sobre una infraestructura de xarxa mòbil 5G que oferirà serveis de connectivitat al llarg d’aquest corredor.

La infraestructura prestarà suport en quatre casos: la conducció automatitzada a distància, la gestió avançada del trànsit, donar continuïtat de serveis comercials en el ferrocarril durant el canvi transfronterer i l'infoentreteniment amb realitat augmentada per a cotxes autònoms i ferrocarrils.

Liderar la nova economia digital

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha celebrat la notícia i ha recordat que, segons la CE, el sector tecnològic crearà 2,3 milions de llocs de treball en els propers cinc anys. Davant aquest context, ha refermat que Catalunya “té els ingredients per liderar la nova economia digital” i que el Corredor 5G és “una gran oportunitat de futur per al sector de l’automòbil del país”.

“Hem estat la fàbrica d’Espanya, ara hem de ser un dels hubs digitals d’Europa”

Amb la recent marxa de Nissan, el conseller ha destacat que es tracta d’una “aposta clara perquè aquesta indústria tingui un banc de proves per trobar els cotxes del futur i que faci que els socis industrials prenguin la decisió d’apostar per Catalunya”. En aquest sentit, ha afegit que amb el Corredor 5G Mediterrani, es farà “un pas de gegant per ser la capital mundial del 5G com ho hem estat del mòbil” i que de la mateixa manera que “hem estat la fàbrica d’Espanya, ara hem de ser un dels hubs digitals d’Europa”.

Al setembre també s'engegaran dos projectes més de corredors transfronterers 5G a Europa: el 5G-Routes, entre el Bàltic i el Mar del Nord; i el 5G-Blueprint, entre Bèlgica i els Països Baixos. Els nous projectes de corredors 5G transfronterers a la UE permetran dissenyar, testar i validar casos d'ús amb aquesta tecnologia en mobilitat i transport.

Etiquetes