El port instal·larà càmeres 5G per optimitzar el control de moviments dels vaixells

El projecte pilot compta amb IBM, Vodafone, Huawei, Mobile World Capital Barcelona i Fundació i2CAT i compta amb l’impuls del Govern

Categories:

ACN

El port de Barcelona inclou la tecnologia per facilitar l'assistència als vaixells
El port de Barcelona inclou la tecnologia per facilitar l'assistència als vaixells | Cedida

El port de Barcelona farà servir càmeres 5G per localitzar amb més precisió els moviments dels vaixells i millorar les maniobres d'atracada i desatracada, fent-les més segures pel personal i més ràpides, cosa que permetrà augmentar la capacitat de rotació dels bucs. La iniciativa es va començar a implementar aquest mes de juliol i s'anirà estenent pel port a mesura que es tinguin les primeres conclusions sobre el seu funcionament.

El projecte pilot 5G Marítim combina intel·ligència artificial, núvol, 5G i edge computing, i que ha sigut ideada per IBM, Vodafone, Huawei, Mobile World Capital Barcelona i Fundació i2CAT i compta amb l'impuls del Govern. La solució es basa en un model de xarxes neuronals profundes –el que es coneix com a deep learning–, que ha sigut entrenat en un núvol per detectar proes i popes de vaixells de tota mena.

Optimitzar el control de la flota

Aquest model ha estat distribuït a un servidor ubicat a la torre de control. "Quan un vaixell entra al port les càmeres situades a la dàrsena capten les imatges en moviment i en temps real i les envien amb tecnologia 5G a la torre de control, on aquest model detecta la proa i la popa de cada vaixell. Llavors, un algoritme de geolocalització és capaç de convertir aquests punts en unes coordenades geolocalitzades precises, que s'integren a la resta de sistemes del port. El resultat és una informació de gran valor pel dia a dia de la gestió del port, exacta precisa i en temps real", ha resumit el director d'IMB a Catalunya, Marc Estapé.

Segons ha explicat la presidenta del Port de Barcelona, amb aquest projecte pilot els treballadors de la infraestructura podran tenir informació precisa de punts del port en els quals no hi ha radar perquè hi ha edificacions o instal·lacions com ara grues que dificulten la cobertura. A més, ha detallat que la xarxa 5G també permet "optimitzar la línia d'atracada" assegurant la distància dels bucs atracats i permetent ajustar l'ocupació del moll en les zones més plenes.

Una altra conseqüència positiva que tindrà aquesta innovació per la infraestructura que dirigeix és l'increment de la informació disponible pels usuaris: els capitans de vaixell, la torre de control o els pràctics. La xarxa 5G facilitaria l'assistència remota per part dels pràctics, que s'evitarien fer desplaçaments en situacions meteorològiques perilloses. "És imprescindible poder millorar l'experiència de l'atracada, sent aquest un port molt concorregut", ha dit Conesa, que ha recordat que en un any "normal" la infraestructura acomoda 10.000 bucs de diferents dimensions i en diferents situacions climatològiques.

Etiquetes