La UE selecciona 13 projectes innovadors amb participació catalana

El programa pilot Pathfinder Open destinarà 191 milions d’euros a la recerca d’iniciatives d’alt risc que impulsin la sostenibilitat

Categories:

ACN

Els projectes volen impulsar la innovació disruptiva
Els projectes volen impulsar la innovació disruptiva | CC0

Un total de 13 tecnologies amb participació catalana han estat seleccionades pel programa pilot Pathfinder Open impulsat pel Consell Europeu d’Innovació. La iniciativa ha seleccionat 58 propostes internacionals de més de 900 sol·licituds que rebran un total de 191 milions d’euros per transformar idees de recerca que presenten un risc elevat. Entre les idees escollides hi ha un projecte per convertir l’escalfor residual de baixa temperatura en electricitat i un altre on aliments robòtics podrien proporcionar nutrició vital a les persones i animals en cas d’emergència.

A banda de l’ajuda econòmica, els projectes també obtindran accés a serveis d’orientació i de suport a l’acceleració empresarial. “La diversitat d’idees radicalment innovadores que ha rebut el Pathfinder demostra que hi ha innovacions increïbles que necessiten el suport de la Unió Europea”, ha manifestat la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

Els països amb un nombre més gran de projectes guanyadors són Alemanya, Itàlia, Espanya, França i Suïssa. A més, gairebé un 30% de projectes estan liderats per investigadores i el 26% corresponen a “tecnologies verdes” que permeten avançar cap als objectius del Pacte Verd Europeu.

Després de l’èxit de la fase pilot del Consell Europeu d’Innovació (2018-2020), es preveu que aquest organisme es posi en marxa a ple rendiment a principis del 2021 en el marc d’Horitzó Europa, el nou programa de recerca i innovació de la UE que donarà més finançament a tecnologies revolucionàries.