CoVIDA porta la telemedicina a les residències de la Catalunya Central

La plataforma millora la comunicació entre els sanitaris dels centres de gent gran i els equips d’atenció primària de referència per reduir el contagi de covid-19

Categories:

Redacció

CoVIDA digitalitza l'atenció sanitària
CoVIDA digitalitza l'atenció sanitària | CC0

L’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central s’ha incorporat al projecte de telemedicina en l’àmbit de l’Atenció Primària anomenat CoVIDA solucions, adreçat a les persones usuàries de les residències amb diagnòstic de covid-19. A través d’una plataforma, que permet una comunicació directa entre l’equip sanitari del centre residencial i el CAP de referència, es donarà suport en el control de l’expansió del coronavirus SARS-CoV-2.

La direcció de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Alt Berguedà i el metge de família i coordinador de la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS a la Catalunya Central, Josep Vidal, consideren que “l’eina facilitarà un seguiment estret de les persones usuàries per part de l’equip sanitari mitjançant el monitoratge per formularis, missatgeria o videoconsultes. Es compta amb informació precisa i directa sobre l’estat de salut del pacient i les recomanacions fetes pel seu equip sanitari”.

La plataforma CoVIDA solucions és una eina desenvolupada des de l’experiència clínica que dona resposta
específica a les necessitats del sistema sanitari i social davant de casos i sospites de persones amb covid-19 i que facilita la comunicació i coordinació entre tots els professionals involucrats en l’atenció d’aquests pacients.

Millorar l’assistència sanitària amb la tecnologia

L’eina ha estat impulsada pel Programa d’Atenció Integrada Social i Sanitària (PAISS) del Departament de Salut i del de Treball, Afers Socials i Famílies; per l’Institut Català de la Salut (ICS) – Gerència Territorial Metropolitana Nord-; pel Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya (CIMTI) i per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), juntament amb la Fundació Lluita contra la Sida, a través de la seva spin-off Doole Health.

L’aplicació que s’utilitza en l’àmbit de les residències s’anomena COVIDApp i és una adaptació de la plataforma de telemedicina Doole. Es tracta d’una eina potent que facilita la feina als professionals de l’atenció primària que fan el seguiment clínic de pacients que viuen en residències, ja que millora tant la comunicació com la gestió de la informació. Fins ara l’eina s’ha utilitzat a la regió Metropolitana Nord de l’ICS, on se n’han beneficiat 10.000 usuaris/es d’unes 200 residències