La Nit de la Robòtica premia la solidaritat de CovidRobots

Els dipositius dissenyats altruistament permeten suplir la manca de tests PCR durant la pandèmia de la covid-19 a més de 18 centres sanitaris espanyols

Categories:

Redacció

Andreu Veà recull el premi per la iniciativa CovidRobots
Andreu Veà recull el premi per la iniciativa CovidRobots | Enginyers Industrials de Catalunya

La iniciativa solidària CovidRobots ha estat la guanyadora del premi al Projecte de l’any a la Nit de la Robòtica, organitzada pel Grup de Treball de Robòtica de la Comissió d'Indústria 4.0, que enguany ha celebrat la seva sisena edició de manera telemàtica. La guardonada ha ajudat a solucionar el problema dels tests massius de PCR en la pandèmia de la covid-19 amb uns dispositius oferts a 18 centre sanitaris de l’Estat espanyol, entre ells els hospitals Clínic i Vall d’Hebron de Barcelona, i a l'Institut de Salut Carles III i a l'Hospital de la Pau de Madrid.

El jurat del premi ha valorat, entre altres, que els CovidRobots fets amb codi obert estan habilitats per a qualsevol marca comercial de tests i s'adapten al protocol de qualsevol hospital. Permetent multiplicar fins a set vegades la capacitat actual de les proves PCR i arribar als 2.400 test diaris.

L’impulsor de la xarxa CovidWarriors, Andreu Veà, va ser l’encarregat de recollir el premi. L’equip ha comptat amb la biòloga molecular del Kings College de Londres, Rocío Martínez; el director d'Innovació en Esade, Javier Colás; la directora de BME i presidenta del consorci Alastria, María Parga; i la consultora a Llorente i Cuenca, Sandra Figaredo.

Premi a la trajectòria professional

En el transcurs del mateix acte virtual, el físic i enginyer informàtic Joan Batlle Grabulosa ha rebut el Premi a la trajectòria professional, pel seu treball en l'àmbit de la robòtica submarina en l'Institut de Recerca en Visió per Computador i Robòtica (VICOROB) de la Universitat de Girona.

Joan Batlle és llicenciat en Física per la Universitat Autònoma de Barcelona i Doctor en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya. En 1991, en crear-se la Universitat de Girona, va impulsar el Departament d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors, del qual va ser el seu director. De 2002 a 2005 va ser rector de la Universitat de Girona. També ha estat responsable de la xarxa de vivers d'empresa de la Universitat, des d'on dinamitzar la recerca i la transferència de tecnologia. Des de 2014 és catedràtic emèrit de la Universitat de Girona.

La Nit de la Robòtica és la trobada de referència d'aquest sector estratègic per a la indústria catalana, amb gairebé un centenar d'empreses que es dediquen a aquesta activitat. La Comissió d'Indústria 4.0 està formada per membres dels col·legis d'Enginyers Industrials de Catalunya, del d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, del d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, del d'Enginyeria Informàtica de Catalunya i de l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació.