Lupa, la primera gran marca de cotxes elèctrics de Catalunya
La ‘start-up’ preveu crear un vehicle amb bateries reutilitzables per 19.000 euros i amb més de 10.000 unitats anuals a partir del 2023
Categories:
La start-up Lupa vol treure al mercat el primer cotxe elèctric fabricat a Catalunya i amb una tirada industrial que podria situar-se entre els 10.000 i els 20.000 vehicles anuals. La companyia preveu llançar al mercat el seu primer model el 2023 amb l'objectiu d'arribar a un públic cada cop més receptiu amb la mobilitat sostenible.
Al capdavant del projecte es troba en Carlos Álvarez, vinculat al món del motor des que va començar a competir en karts amb 10 anys. Ha estat pilot de carreres a la Fórmula Renault, la Fórmula 3 i a la GT, i fins al passat mes de març ha estat tester de McLaren Automotive. "Conec molta gent i això m'ha facilitat parlar amb enginyers per veure la possibilitat de llançar un cotxe elèctric assequible", explica a MetaData, "la gent no es pot gastar ara 30.000 euros i volíem treure una opció viable".
L'equip de Lupa estarà format per enginyers de McLaren, Ferrari, Jaguar, Land Rover i Nissan que començaran a treballar ja en les primeres unitats, segons Álvarez. Els seus proveïdors seran principalment empreses catalanes, però també compten amb partners a Espanya, França i Alemanya per assegurar-se hardware i software de producció propera. "Les bateries són l'únic component que hem d'anar a buscar a l'Àsia, no hi ha res a Europa, has de passar per la Xina o per corea del Sud", lamenta, "si LG Chem ve a fabricar a la planta de la Nissan, tindríem peces fetes a Catalunya, però continuaria sent una empresa xinesa".
Bateria reutilitzable
Precisament les bateries són la particularitat de Lupa. El disseny dels vehicles ha partit de la base de voler treure el màxim rendiment del component més car en tot el procés. La marca pretén donar a l'usuari la possibilitat de retirar-la del seu primer automòbil i instal·lar-la en el segon per reduir el preu final d'aquest. "Si sumes això a ajudes com les que dona França, tenir un Lupa és totalment factible", comenta.
Al país veí, els ciutadans poden estalviar-se l'IVA i obtenir una ajuda de fins a 11.000 euros en l'adquisició d'un model sostenible. El primer cotxe de la start-up catalana, el Lupa E26, podria sortir al mercat per 19.000 euros, així que amb una subvenció similar, estaríem parlant d'una inversió final de 8.000 euros. En una següent adquisició, tal com apunta Álvarez, "podries agafar aquesta bateria, incorporar-la al nou model i tenir un descompte, així que pràcticament la primera compra hauria sortit gratuïta".
Aquestes bateries podrien tenir una autonomia de fins a 400 quilòmetres i una vida aproximada d'entre vuit i nou anys, però per als cotxes. "A partir d'aquí, es degraden i no es poden fer servir en carretera, pel que donem una solució ecològica al client, que és destinar-la a una instal·lació d'energia solar", proposa el cofundador. Com que es tracta d'un ús molt menys intensiu, el component podria allargar el seu ús un mínim de 20 anys i, fins i tot, "permetria desconnectar-se de la xarxa elèctrica en cases mitjanes perquè són bateries molt grans, més que les bateries justetes que estan posant altres marques".
Lupa facilita la reutilització de les bateries dels cotxes en un sistema de plaques solars per a les cases que pot durar 20 anys
La proposta de Lupa ja està provocant un joc de cartes al mercat. Una de les empreses catalanes interessades en la start-up és Wallbox, fundada el 2015 i dedicada a la creació de carregadors per a vehicles elèctrics. Adquirir un nou automòbil més ecològic implica instal·lar una font d'alimentació al garatge, pel que Álvarez no descarta una col·laboració: "Em van trucar ells mateixos i estem en converses per començar a treballar. Volem que tot sigui fàcil i que les persones prenguin la decisió final cap a aquests nous cotxes".
Reduir costos amb una bona estratègia
Quan el pilot i cofundador del negoci va pensar en Lupa, les primeres persones a qui comentar el projecte van ser els enginyers per comprovar si era viable fabricar a un preu raonable i amb components de qualitat i llarga durada. La resposta va ser positiva, tant com la cerca de proveïdors, i ara la companyia es troba en fase de tancar la captació de finançament. "Ens falta una part, però tenim fonts. Entre elles hi ha una empresa de l'Ibex 35 amb qui hauríem d'haver signat al setembre, però la covid-19 ho va frenar tot i preveiem que es faci al febrer o març del 2021", afirma, sense voler dir el nom de la gran empresa que els avala.
Lupa llançarà un primer model petit i el seguiran un SUV i una furgoneta per distribuir en l’última milla
El llançament també és ambiciós: tota Europa. Álvarez sap que als Estats Units serà difícil entrar-hi perquè el primer model serà més petit del que demanda allà el client, i la Xina tampoc és una opció perquè "no volen vehicles europeus". L'estratègia és que la compra del producte es faci a través de la botiga en línia, la fabricació s'executi totalment a Catalunya i en l'entrega no hi hagi cap més intermediari que "els tallers adherits a la marca". "No hi haurà distribuïdors, concessionaris ni ningú més perquè tot fa créixer els costos", subratlla.
El Lupa E26 serà el primer model i el seguiran un SUV i una furgoneta. Aquesta última està pensada per cobrir l'última milla, especialment dissenyada per a companyies com Amazon o Seur. La cabina i la part posterior estaran connectades perquè els repartidors puguin accedir-hi sense sortir del vehicle i, a més a més, comptarà amb prestatges per assegurar una distribució òptima i reduir els temps d'entrega.