La primera trucada de mòbil celebra 50 anys

El Motorola DynaTAC 8000x és l’aparell que va revolucionar les comunicacions sense cables

Categories:

Redacció

Martin Cooper, inventor del primer telèfon mòbil i artífex de la primera trucada
Martin Cooper, inventor del primer telèfon mòbil i artífex de la primera trucada | CC0

“Oi que no saps des d’on et truco?”. Aquestes van ser les paraules que Martin Cooper va dir en el que va passar a la història com la primera trucada de mòbil, un Motorola DynaTAC 8000x . Es va efectuar el 3 d’abril de 1973 des de la Sisena Avinguda de Nova York en una conversa amb el seu competidor, Joel S. Engel, que treballava als laboratoris telefònics d’AT&T també amb l’objectiu de llançar el primer terminal.

El telèfon era un aparell de la grandària d'un maó que pesava més d'un quilogram i que es connectava a una antena de Motorola per permetre la comunicació. Malgrat que els telèfons coneguts com a mòbils, per la versatilitat que oferien en aquell moment, van sortir a la dècada dels anys 30, la proposta de Cooper va ser trencadora disruptiva perquè el terminal reduïa la grandària, permetria establir una trucada de 20 minuts amb una recàrrega de 10 hores. Així, millorava substancialment els elements disponibles al mercat de 10 kg de pes i totalment dependents d’una bateria connectada al cotxe.

L’inici de la democratització d’aquests dispositius no va arribar fins 10 anys més tard. Durant aquest període, Motorola va fer diverses proves amb prototips més petits, amb noves funcionalitats o amb pantalla LED, entre altres. Finalment, el 1983 va sortir a la venda una proposta definitiva de 4.000 dòlars que va ser l’inici de la revolució.

Martin Cooper va ser premiat en la passada edició del Mobile World Congress pel disseny del Motorola DynaTAC 8000x i per la fita de la primera trucada.