Brussel·les blinda el dret a la reparació d’electrodomèstics

La Comissió Europea obligarà les empreses a prioritzar l’arreglament per davant de la substitució sempre que tingui el mateix cost o menys

Categories:

Redacció

La normativa facilitarà l'accés a la reparació d'electrodomèstics, tant dins com fora de la garantia comercial
La normativa facilitarà l'accés a la reparació d'electrodomèstics, tant dins com fora de la garantia comercial | RODNAE Productions (Pexels)

Fins ara, la majoria d’empreses preferien substituir un aparell espatllat en comptes d’arreglar-lo quan rebien una petició del consumidor. Aquest fet ha provocat que cada any es produeixin 35 milions de tones de residus i 261 milions de tones d’emissions de gas d’efecte hivernacle a Europa. Per evitar-ho, la Comissió Europea ha aprovat una nova normativa que obliga les empreses a prioritzar la reparació d’electrodomèstics per davant de la substitució per nous articles sempre que el cost sigui igual o inferior.

La nova llei ha estat adoptada per Brussel·les aquest dimecres i ara haurà de ser aprovada pel Parlament Europeu i pel Consell abans que entri en vigor. El que proposa és la creació d’un nou dret a la reparació per als consumidors, que s’activarà tant pels productes que encara estan dins de la garantia comercial (dos anys) com per aquells que l’han superada. En el cas dels primers, les empreses hauran d’oferir la reparació gratuïta sempre que el seu cost sigui igual o inferior que el de la substitució.

Si els productes espatllats ja han superat el període de garantia, els consumidors podran reclamar a l’empresa una reparació sempre que sigui possible durant un període d’entre cinc a 10 anys, que variarà en funció de l’electrodomèstic. Per la seva banda, la corporació estarà obligada d’informar els seus clients sobre aquesta possibilitat, així com de preparar una plataforma en línia per posar-los en contacte amb tallers de reparació. Per tal d’assegurar el bon servei d’aquests, la Comissió també planeja crear un estàndard de qualitat que ajudi a la població a trobar els professionals que s’hagin compromès a una sèrie de condicions per garantir una correcta reparació.

La previsió és desplegar aquesta normativa en dues fases. En la primera, s’aplicarà en electrodomèstics tradicionals, com aspiradores, rentadores, neveres o pantalles, mentre que en el futur també es cobriran els telèfons i les tauletes electròniques.