El ‘roaming’ continuarà sent gratuït a la UE fins al 2032

L’ampliació de la normativa també rebaixa les tarifes al mercat majorista i obliga els operadors a notificar els usuaris quan es connectin a xarxes per satèl·lit

RedaccióACN

La nova normativa permetrà mantenir les mateixes condicions d'ús que s'hagin contractat al país d'origen
La nova normativa permetrà mantenir les mateixes condicions d'ús que s'hagin contractat al país d'origen | Andrea Piacquadio (Pexels)

Aquest divendres 1 de juliol entra en vigor la nova regulació d'itinerància de dades o roaming a la Unió Europea, la qual permetrà continuar trucant i navegant de manera gratuïta entre els estats membres i tres associats, Islàndia, Noruega i Liechtenstein, fins al 2032. A més d'allargar la mesura deu anys, la nova normativa permetrà als usuaris mantenir les condicions d'ús contractades als seus països d'origen, el que pretén millorar la qualitat de la connexió.

La itinerància de dades és gratuïta a la Unió Europea des del 2017, però la normativa que la regulava expirava aquest dijous. En vistes de la caducitat de la regulació, la Comissió va proposar el febrer de 2021 l'ampliació i millora de la política d'itinerància de dades, que va ser aprovada pel Parlament Europeu el passat mes de març. "Allargar aquestes normes mantindrà els preus competitius i permetrà als consumidors gaudir de roaming sense cost els pròxims deu anys", ha assegurat la vicepresidenta executiva d’ A Europe Fit for Digital Age, Margarethe Vestager.

La nova regulació ve acompanyada d’una baixada de les tarifes al mercat majorista, la qual cosa reduirà el cost de fer servir les xarxes europees als operadors continentals. Segons la Comissió Europea, els nous preus estan fixats perquè totes les companyies puguin sostenir el cost d'oferir serveis per tota la UE i recuperar-ho al mercat nacional.

Una de les novetats de la nova llei és que els operadors hauran de notificar als usuaris quan aquests s'estiguin connectant a xarxes no terrestres generades a través de satèl·lits, ja que té un cost addicional. A més, s'haurà d'interrompre el servei quan aquest tipus de xarxes generin un cost extra al consumidor de fins a 50 euros. D’altra banda, a partir del 2023 els operadors també hauran d'enviar un missatge automàtic als seus clients per informar de les opcions que tenen per contactar amb els serveis d'emergència, com missatges a temps real o xats i el número d'emergència a tota la UE, el 112.