Cellnex i MásMóvil lideren un pilot de 5G a Catalunya

Creen un consorci per impulsar solucions innovadores en sectors com l’educació, la indústria, el comerç, el turisme, el transport i la seguretat

Categories:

Redacció

Un consorci de vuit empreses llança el Pilot 5G Catalunya
Un consorci de vuit empreses llança el Pilot 5G Catalunya | Agències

Un consorci de vuit empreses liderat per Cellnex Telecom i el grup MásMóvil efectuarà el desplegament d'un pilot de 5G, anomenat Pilot 5G Catalunya, a l’àrea metropolitana de Barcelona amb l’objectiu de provar i de desenvolupar solucions innovadores basades en aquesta tecnologia. El projecte s’endegarà al setembre i s'executarà fins a desembre de 2022.

El projecte consta de set casos d'ús basats en aquesta tecnologia, orientats a desenvolupar solucions hologràfiques per al sector educatiu, vehicles de transport autònoms i connectats per a entorns industrials, experiències de compra immersiva a distància en mercats urbans o l’optimització de la mobilitat, el control i la gestió de zones amb gran afluència de públic, entre altres.

També facilitarà el desenvolupament de xarxes d'última generació per a la gestió de la seguretat ciutadana i les emergències a Barcelona, com també l'aplicació del 5G en les retransmissions televisives en remot per mitjà de dispositius mòbils.

Qui forma el consorci

Aquest consorci, en el qual també participen l’operadora catalana Parlem Telecom, l’empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria Augmenta Solutions, l'enginyeria Atos, la consultora Nae, la tecnològica Lenovo i la start-up Nearby Computing (spin-off del Barcelona Supercomputing Center), ha estat un dels adjudicataris de la segona convocatòria d'ajudes al desenvolupament de pilots de 5G convocada a les acaballes de 2019 per Red.es (entitat del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital) en el marc del Pla Nacional 5G. La iniciativa compta amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

El projecte disposa d’un pressupost global de 5,4 milions d’euros, 40% dels quals seran finançats per Red.es, i es durà a terme en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona (a través de la iniciativa 5G Barcelona), Fira Barcelona, i2cat, Intel i l’escola de negocis Iese.

El grup MásMóvil, com a operador principal de la iniciativa, aporta la cessió temporal de l'espectre de 5G a la banda 3,5MHz, que és necessari per posar en pràctica aquests casos d’ús, així com les certificacions radioelèctriques associades a la posada en marxa dels emplaçaments per a l’execució del pilot.