Open Internet Alliance, l’agrupació de ‘mid tech’ per negociar amb Europa

Twitter i Vimeo lideren una aliança entre companyies del món digital per reclamar unes polítiques més descentralitzades i menys focalitzades en les grans tecnològiques

Categories:

Redacció

L'agrupació demana una internet més descentralitzada, amb menys barreres d'entrada per a la competència i més transparència en els algoritmes
L'agrupació demana una internet més descentralitzada, amb menys barreres d'entrada per a la competència i més transparència en els algoritmes | picjumbo.com (Pexels)

“Internet és més que quatre empreses”. Sota aquest lema es presenta l’Open Internet Alliance (OIA), una agrupació formada per Twitter, Vimeo, la xarxa social Jodel, els creadors de Wordpress Automattic i el motor de cerca txec Seznam. Aquest nou organisme busca pressionar la Unió Europea per tal que les legislacions relacionades amb el món digital, com la llei de serveis digitals o la Digital Markets Act (DMA), no es confeccionin pensant només en els grans actors del mercat, com Meta, Alphabet (Google) o Amazon, sinó que també es tinguin en compte les empreses i organitzacions més petites que conformen l’ecosistema de l’internet actual.

En aquest sentit, la nova aliança s’ha marcat una sèrie de principis fundacionals que guiaran les seves actuacions, entre els quals es troben la defensa de la neutralitat de xarxa o de la interoperabilitat entre plataformes a partir d’arquitectures obertes. L’Open Internet Alliance també reclama un entorn on la competència sigui real i sense barreres d’entrada, una garantia de la protecció de la privacitat dels consumidors a través d’algoritmes més transparents i una internet més descentralitzada a través d’interfícies de programació d’aplicacions (API) obertes.

“Existeix el risc que, mentre que la DMA busca obrir les portes de la competència, la llei de serveis digitals les tanqui mitjançant les regles de moderació de contingut”, ha expressat la vicepresidenta de polítiques globals de Twitter, Sinéad McSweeney, en l’acte de presentació de l’OIA. Un risc que, considera, pot “fracturar el mercat únic digital en 27 mercats diferents amb 27 conjunts de regles diferents”. Per tal de defensar els principis que conformen el seu ideari, l’associació assegura que publicarà papers en obert, enviarà cartes obertes als representats polítics de la Unió Europea i organitzarà esdeveniments públics i taules rodones sobre qüestions legals i socials del món digital.

Etiquetes