Només el 5% de les emprenedores TIC reben finançament

El 50% de les ‘start-ups’ liderades per dones a Catalunya aposten les tecnologies digitals

Categories:

Redacció

Les dones demanen més formació i suport econòmic per emprendre a les TIC
Les dones demanen més formació i suport econòmic per emprendre a les TIC | Pixabay

Les dones emprenedores del sector TIC tenen més dificultats per obtenir finançament. Així es desprèn del baròmetre Emprenedoria femenina a Catalunya. Realitat i reptes des d’una perspectiva innovadora i tecnològica elaborat per Esade Creapolis amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el qual conclou que només el 5% de les empreses emergent ha obtingut recursos econòmics per part de rondes de finançament. Segons les dades més recents de Start-up Catalonia, la meitat dels projectes llançats a Catalunya tanca almenys una primera ronda i això, en paraules del director de l’escola de negocis, Oriol Alcoba, suposa “un gap de 10 vegades en operacions de finançament entre homes i dones”.

L’estudi, que focalitza la investigació en els trets que caracteritzen les emprenedores i els negocis, apunta que el 50% de les start-ups treballen amb tecnologies digitals. Un signe, ha afirmat Alcoba, de com “aquestes tecnologies es difonen més ràpidament i tenen una accessibilitat més fàcil que les sorgides en entorns científics”.

Alcoba: "Hi ha un gap de 10 vegades en operacions de finançament entre homes i dones”

El 57,5% de les dones emprenedores en actiu estan ubicades a la demarcació de Barcelona, en els mateixos límits limítrofs on se situa el 91% de les dones que estan valorant llançar un negoci en el sector tecnològic.

Reforçar la confiança

Les motivacions principals per a la creació de negocis propis és l’aprofitament d’una oportunitat per créixer professional, mentre que les dificultats econòmiques o la conciliació familiar són dels elements menys determinants a l’hora de fer el pas.

Els resultats de l’enquesta permeten dibuixar el perfil de l’emprenedora com una persona amb iniciativa, vocació, ambició i capacitat d’aprendre, però amb una manca de confiança, autonomia i xarxa de contactes. El 44% de les participants ha manifestat el desig de tenir més formació per emprenedores, especialment en aspectes tecnològics i de compatibilitat, mentre que el 75% requereix més suport econòmic; i un 38%, una xarxa de contactes més sòlida.

Portar la dona a les TIC

L’informe s’ha presentat en el marc de lliurament dels primers ajuts a l’emprenedoria femenina en l’àmbit digital impulsats pel Departament de Polític Digitals i Territori a través del Pla DonaTIC. Enguany s’han atorgat 500.000 euros a un total de 21 empreses que van presentar candidatura, una quantia que el vicepresident Jordi Puigneró ha anunciat que es doblarà en la segona edició de la subvenció fins a assolir el milió d’euros i ajudar “més dones a acollir-s’hi”. “Tothom coneix Mark Zuckerberg o Bill Gates”, ha posat com ha exemple, “però no tothom coneix Virginia Rometty, que va ser CEO d’IBM, necessitem més referents”.

L’ecosistema TIC català està conformat per 17.000 empreses i 118.000 treballadors. “És el sector econòmic que més creix a Catalunya, al ritme del 10% anual els darrers anys en termes d’ocupació”, ha apuntat Puigneró fent referència a l’EPA, però les dones “només representen el 30%” d’aquesta força laboral. Una xifra que s’agreuja si es té en compte que, com ha apuntat la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, “les dones no arriben ni a un terç dels càrrecs directius”. Per això ha alertat que cal “generar empreses si volem que el sector tecnològic tingui visió femenina”.

Etiquetes